Proslavljena prva godišnjica Asocijacije somelijera Šumadije

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM, VINOGRADARSTVO  
Proslavljena prva godišnjica Asocijacije somelijera Šumadije

SJAJNE VESTI IZ DRAČE

Na seoskom domaćinstvu Rujevica u Drači kod Kragujevca obeležena je prva godišnjica postojanja Asocijacije somelijera Šumadije. Ovaj region je u poslednjig nekoliko godina počeo da se razvija kao vinski predeo naše zemlje, stvaranjem brojnih novih zasada vinograda, širenjem postojećih i osnivanjem malih porodičnih vinarija koje postepeno osvajaju domaće tržište.
Seosko domaćinstvo Rujevica, tačnije porodice Dimitrijević i Jagličić su želele da budu domaćini prvom obeležavanju godišnjice Asocijacije sve sa željom razvoja vinske kulture i prepoznatljivosti ovog dela Srbije. Takođe, ove porodice su iskoristile priliku da predstave svoje prvence iz 2013. godine Cabernet Merlot, Merlot i Cabernet Barrique. Sva vina su proizveli od grožđa iz Žirovnice i podruma „Stari hrast“.
Inače porodice domaćini, Dimitrijević i Jagličić, su i same na površini od 5 hektara zasadile sopstvene čokote koji će prve plodove dati ove godine, a već sledeće će imati priliku da i vina od sopstvenog grožđa predstave tržištu. Na ovakvom mestu i okupljanjem ovim povodom, kroz jednodnevno druženje, skrenuta je pažnja na 13 vinarija iz Udruženja vinara Šumadije i desetak proizvoda visokog kvaliteta kojima je potrebna promocija. Upravo su somelijeri ti koji na najadekvatniji i najprimamljiviji način mogu pozvati tržište da se odluči za degustaciju baš ovih vina. Udruženje vinara Šumadije čine:
– Podrum Madžić iz Selevca,
– vinarija „Tarpoš“,
– vinarija „Podrum grb“ iz Aranđelovca,
– vinarije „Lipovac“ i „Rogan“ iz Lipovca,
– „Kraljevska vinarija“ i „Aleksandrović“ iz Topole,
– vinarija „SS-mar“ iz Grivca,
– vinarija „Art wine“ iz Kragujevca,
– podrum Stevanović iz Batočine,
– vinarija „POdrum Pavlović“ iz Rače, i
– vinarija „Radovanović“ iz Krnjeva
– „Despotika“ iz Vlaškog Dola.

Imajući u vidu da se zasadi vinograda šire regionom Šumadije, da je sve više porodica koje su zainteresovane za ovaj vid razvoja poljoprivrede, ali i turizma očekuje se da će i somelijeri imati sve više posla.
Ono što još doprinosi promociji vina ovih krajeve su i brojni festivali vina, od kojih se jedan već tradicionalno održava u Topoli svake godine.
Pozivamo vas da se prepustite degustaciji nečeg novog, proizvodima ovih vinara, ukoliko to već niste učinili, jer se sigurno nećete pokajati.

Sjajno!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login