„Srce za decu“ u Nišu

DECA, HUMANOST  
„Srce za decu“ u Nišu

SJAJNE VESTI I „SRCE ZA DECU“

Zahvaljujući Blic fondaciji i kompaniji Ringier Axel Springer u Srbiji u našoj zemlji je 2013. godine pokrenuta akcija „Srce za decu“ koja je do sada pomogla više od 400 mališana i za njihove porodice obezbeđivala nameštaj, belu tehniku, kompjutere, rešavala stambena pitanja, adaptirala postojeće objekte, nabavljala ogrev, hranu, stipendije za školovanje … Obnovljeni su Odeljenje neurologije u Valjevskoj bolnici, mlečna kuhinja na Institutu za majku i dete, kao i jedino dečje očno odeljenje u Srbiji. Prepoznajući problem naše dece koji sve više uzima maha, ova fondacija je za jedan od ciljeva akcije „Srce za decu“ postavila i pribavljanje i doniranje aparata za rano dijagnostikovanje oštećenja sluha kod novorođenčadi svim porodilištima u Srbiji. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijsku podršku pruža RTS. Inicijator čitave akcije je prof. dr Dušan Milisavljević, ORL specijalista koji želi da promeni činjenicu da roditelji danas izvode bebe iz porodilišta, a da i ne znaju da je ona možda gluva. Danas se ova vrsta dijagnostike uopšte ne vrši, osim u pet-šest porodilišta gde jedino postoji ovakav aparat, a ukupno ih ima 58 u Srbiji.
Imajući u vidu da se u Srbiji svake godine rodi više od 60.000 beba, a kod 300 dece se utvrdi urođeno oštećenje sluha sprovođenje ove akcije je utoliko značajnije. Pošto se svako porodilište opremi ovim aparatom, lekari će biti u prilici da u prvih nekoliko dana po rođenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom. To će dalje omogućiti blagovremenu reakciju i veće šanse da se problem ispravi.
Baš juče, zahvaljujući finansijskoj podršci kompanije „Air Serbia“ nabavljen je prvi aparat za rano dijagnostikovanje oštećenja sluha kod novorođenčadi koji je uručen porodilišti Kliničkog centra u Nišu. U ovom porodilištu se godišnje rodi oko 3.200 beba, a o danas nijedna od njih neće otići svom dom, a da ne bude prethodno pregledana ovim aparatom.
Inače, prvi znaci postojanja oštećenja sluha kod deteta su:
– kada dete počne stalno da okreće glavu na istu stranu prema zvuku jer ima oštećenje jednog uha
– previše pojačava televizor
– ne reaguje na zvuk muzike ili crtanog filma
– ne odaziva se na svoje ime
– roditelji mogu pored deteta da proizvedu zvuk i ako dete ne reaguje, jasno je da ima problem sa sluhom.

Zato vas pozivamo da i vi podržite ovu sjajnu akciju. Sve pojedince i kompanije pozivamo da Od 4. marta do 30. aprila ove godine daju svoj doprinos putem humanitarnog broja 2552 ili izvrše uplate na tekuće račune „Blic fondacije“. Sva sredstva će biti iskorišćena za kupovinu ovih aparata za sva porodilišta u Srbiji.

Pomozimo da nas naši najmiliji čuju!

Sjajno!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login