Usvojena strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine

DOGAĐAJI, GRAĐANI  
Usvojena strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine

SJAJNE VESTI ZA ROME

Na sednici održanoj 3. marta 2016. Vlada Republike Srbije je usvojila Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine. Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (2016-2025) je strateški dokument koji će za period od 9 godina intenzivirati rad institucija na nacionalnom i lokalnom nivou za pitanja socijalnog uključivanja Roma i Romkinja i suzbijanje njihove diskriminacije, odnosno za stvaranje uslova za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava osoba romske nacionalnosti.

Dokument pokriva pet prioritetnih oblasti:
obrazovanje,
stanovanje,
zapošljavanje,
zdravlje i
socijalnu zaštitu.

Ovaj dokument je nastao iz potrebe da se na jedan sistemski i sveobuhvatan način pitanja socijalnog uključivanja Roma i Romkinja unaprede, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou, uz korišćenje iskustava u sprovođenju prethodne Strategije za unapređivanje položaja Roma u Republici Srbiji (2009-2015) i polaznih osnova za izradu nove strategije.
Prema Popisu stanovništva iz 2011, u Srbiji živi oko 148.000 Roma. Romi su jedna od najugroženijih društvenih grupa, te je cilj Vlade Srbije da, kroz udruženi napor celog društva, unapredi njihov položaj kako bi se smanjile nejednakosti koje postoje između Roma i Romkinja i ostatka stanovništva.

Srbija se na putu evropske integracije pridružila zemljama članicama kada je reč o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja, budući da je kao osnovu za izradu ovog dokumenta koristila Okvir za nacionalne strategije za integraciju Roma koji je Evropska komisija, zajedno sa Evropskim parlamentom, propisala za svoje zemlje članice, što osigurava nastavak saradnje i nastavak podrške EU Srbiji za unapređenje položaja Roma i Romkinja.

Operativni zaključci sa trećeg po redu Seminara o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2015. do 2017. godine, koje je Republika Srbija pripremila zajedno sa Evropskom komisijom, postali su sastavni deo ovog dokumenta, a Nacrt strategije usklađen je sa Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 − Pravosuđe i osnovna prava, u procesu pristupnih pregovora Republike Srbije sa Evropskom unijom.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login