Danas je počeo Vaskršnji post

RELIGIJA  

SJAJNE VESTI PODSEĆAJU

Pravoslavni vernici danas su otpočeli Vaskršnji post. Ovaj post traje od Čistog Ponedeljka (14.03.2016. godine) do Lazareve Subote (30.04.2016. godine).

Po dužini prvi,
po značaju najvažniji, po strogosti najstrožiji, Vaskršnji Post je počeo danas. Službeno, počeo je juče, nakon Večernje Službe i čitanja Velikoposne molitve Svetog Jefrema Sirijca.

Post je drevna ustanova, datira iz prestarosaveznih vremena, a potvrdio ga je i sam Isus Hristos.

Mnogi danas zaboravljaju najosnovnije aspekte Posta. Post nije samo puka promena dijetetskog režima već se uzdržanjem od hrane koja telo gura u lenjost i umerenim konzumiranjem posne hrane postiže, za one koji se prvi put odlučuju na podvig posta balans između fizičkog i duhovnog stanja kakav nikada neće osetiti. Tokom Posta potrebno je, osim uzdržanja od hrane, uzdržanje i od rđavih pomisli i dela, sujete, gordosti, potrebno je smirenje, pojačana molitva, dela bratske ljubavi i milosrđa. Tek takav Post je potpun, tek takvim se Postom dostiže ravnoteža kojom se telesne potrebe upotpunjavaju duhovnim i obrnuto. Zbog svih svojih aspekata Post se i smatra podvigom. Jedino oružije kojim se čovek tokom Posta može odbraniti od demona, ali i postići i očuvati ravnotežu između tela i duha, je molitva.

molitva

Vaskršnji Post je i najduži jer se na tradicionalnih šest sedmica Posta dodaje strogi post Strastne (Stradalne) Sedmice. Prva sedmica Posta naziva se Nedelja Pravoslavlja ili Čista Nedelja. Druga se naziva Pačista. Treća je Krstopkolona. Četvrta je Sredoposna jer pada u sredinu Posta. Peta je Gluvna, šesta Cvetna i poslednja je Strastna (Stradalna). Svaka od ovih sedmica ima svoj značaj, a čitav Vaskršnji Post je posvećen sećanju i sozercanju na izgon iz Raja.

Mnogo je teorija kako se posti Vaskršnji Post. Te prva nedelja na vodi, poslednja (ne zadnja, molim vas) isto, a između kako hoćete osim srede i petka, … Ne. Kao i za svaki Post, tako i za ovaj postoje jasna pravila od kojih su izuzeti deca do 7 godina života, trudnice, dojilje i bolesni.

Prva tri dana Posta dozvoljeno je suhojeđenje, odnosno konzumacija malih količina koštunjavog i suvog voća i vode. Ostalim radnim danima jede se hrana pripremljena na vodi. Danima vikenda jede se hrana pripremljena na ulju. Riba je blagoslovena samo na praznike Blagovesti i Cveti, čak ni ako padne Krsna Slava nije dozvoljeno Vaskršnji Post pregrešiti ribom. Veliki Petak, kao dan najveće hrišćanske žalosti je dan najstrožijeg posta kada ne bi trebalo konzumirati ni vodu.

Neka je Bogom blagovljen Vaskršnji Post, braćo i sestre!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login