Novi Sad: Sakupi za sadnicu!

GRAĐANI, ŠUMARSTVO, UREĐENJE GRADOVA, VOĆARSTVO  
Novi Sad: Sakupi za sadnicu!

SJAJNE VESTI IZ NOVOG SADA

Može se reći već tradicionalno, udruženje građana Novog Sada „Inženjeri zaštite životne sredine“ petu godinu zaredom organizuju akciju „Recikliraj i posadi“, akciju prikupljanja starog papira od građana, koji za uzvrat dobijaju jednu sadnicu cveća ili voća. Akcija se i ove godine odvija u okviru 26. manifestacije „Novosadsko proleće“ u cilju podizanja svesti građana o značaju životne sredine, reciklaže i jednog stabla za naš život.
Svakome ko na štand udruženja „Inženjeri zaštite životne sredine“ donese bar 10 kilograma papira biće dodeljena jedna sadnica cveća, a za donetih 60 kilograma papira građani će dobiti jednu sadnicu voća po želji. Kako objašnjava predsednik ovog udruženja Igor Jezdimirović, baš ova količina se zahteva jer je ona potrebna da se reciklira kako bi se sačuvalo jedno drvo. Dakle, reciklažom jedne tone starog papira, mi smo sačuvali čak 17 stabala starosti od 15 do 20 godina. Ako se ima u vidu da svako domaćinstvo u Srbiji godišnje, najčešće uzaludno, potroši od 350 do 360 kilograma papira znači da šest stabala bude posečeno kako bi zadovoljilo naše potrebe za papirom.

Ovaj podatak zvuči zastrašujuće ako se ima u vidu da se u Srbiji reciklažom papira, pored romske populacije bavi svega nekoliko privatnih firmi. Otkupna cena papira varira od 2,5 do 8 dinara po kilogramu u zavisnosti od kvaliteta i klase papira, a najcenjeniji je onaj kancelarijski beli papir.
Osim stabala, reciklažom se ostvaruje ušteda energije i vode koja je potrebna za dobijanje papira, kao i smanjenje ispuštanja štetnih gasova koji nastaju u procesu njegove proizvodnje.
Čitava manifestacija „Novosadsko proleće“ i akcija „Recikliraj i posadi“ će trajati od 15. do 19. marta, pa vas pozivamo da počnete sa prikupljanjem. Ako ne stignete da to učinite ove godine, do sledeće ćete sigurno uspeti. Nikad nije kasno!
Nadamo se da će ova sjajna akcija postati učestalija i deo naše svakodnevnice. Da bi se to desilo potrebno je da svi zajedno preduzmemo prve korake, da u svom domu odredimo prostor za prikupljanje, a potom i zahtevamo od nadležnih lokalnih institucija da za to obezbede neophodnu infrastrukturu.

Sjajno za Novi Sad!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login