Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

DOGAĐAJI, MEDICINA, ZDRAV ŽIVOT  
Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

SJAJNE VESTI PODEĆAJU

Danas se obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Ovo je četvrta godina zaredom da se ovaj dan predstavlja javnosti i ukazuje na značaj prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.
Više od 1.500 žena godišnje izgubi bitku sa rakom dojke koji predstavlja najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, a svake godine kod više od 4.000 žena u Srbiji bude otkriven rak dojke. Lekari su stava da važnost prevencije mora biti stavljen u prvi plan jer smatraju da je u 90 odsto slučajeva rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme. Zahvaljujući organizovanim programima skrininga, usmerenim na rano otkrivanje raka dojke i blagovremenoj primeni adekvatnog lečenja, u većini razvijenih zemalja, u poslednjoj deceniji se beleži značajan pad mortaliteta.

Ovaj datum se po Kalendaru javnog zdravlja obeležava na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Na sajtu Ministarstva zdravlja možete preuzeti dokument o Nacionalnom programu za prevenciju raka dojke.

Treba napomenuti da je krajem 2012. godine i početkom 2013. u velikom broju gradova u Srbiji započeti su skrining dojke, debelog creva i grlića materice. Na poziv za skrining karcinoma dojke od decembra 2012. do sredine februara 2013. godine odazvalo se 1136 žena. Među njima je 57 imalo pozitivne rezultate i upućene su na dalju dijagnozu. Edukacijom žena o značaju prevencije raka dojke i redovnih pregleda, mobiliše se celokupna zajednica u jedinstven odgovor na ovaj izazov, u čemu novoustanovljeni Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. mart, može imati značajnu ulogu.

Poslušajte pesmu „Oda grudima“ koje je uradio AVON:

Povodom prvog obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, biće organizovan niz događaja kojima će se skrenuti pažnja javnosti i žene podsetiti koliko je važno da obavljaju samopregled dojki jednom mesečno i odlaze na redovne lekarske preglede, jednom godišnje.

URADITE SKRINING I PRODUŽITE ŽIVOT



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login