„Bantustan – atlas jednog putovanja“

DOGAĐAJI, KNJIŽEVNOST  
„Bantustan – atlas jednog putovanja“

SJAJNE VESTI IZ ČAČKA

Bantustan je putnički zapis od Balkana do juga Afrike, a čine ga priče i crteži, intervjui i mape, pesme i dokumenti. Bantustan je istovremeno udžbenik za samostalna putovanja, intimna ispovest, ilustrovani atlas, zbirka čudnih sudbina, popis malih tajni i sramota. Svakako, ovo delo je pre svega putopis, roman, atlas i enciklopedija.

Predstavljanje knjige „Bantustan – atlas jednog putovanja“ Lazara Pašćanovića, Uroša Krčadinca i Marka Đedovića, uz prigodno predavanje biće organizovano u klubu Doma kulture Čačak sa početkom u 19:30 sati. Na predavanju će se govoriti o samostalnom putovanju kao efikasnom načinu za neposredno otkrivanje i upoznavanje sveta i kao edukativnom i kreativnom projektu koji omogućava povezivanje kultura, smanjenje predrasuda i postavljanje temelja za svet sa više saosećanja.
Specijalni gost je istraživač i umetnik u oblasti digitalnih medija, softverski inženjer, putopisac i autor Kluba putnika Srbije Uroš Krčadinac. Crtao je i pisao o Rusiji, Sibiru i Mongoliji, Turskoj i Bliskom istoku, kao i značajnom delu Afrike.

Uroševa priča

Prst putuje preko hartije atlasa, sećam se, dok napolju veje februar. Dečak sam, treba da pođem u školu, kupili su mi atlas za rođendan – Veliki atlas sveta, tvrde azurne korice – i ja ga listam po ceo dan, precrtavam mape kontinenata, oznake za šume, planine i naftne bušotine, rudnike i vulkane, tačke i linije, i zamišljam ljude koji žive među tim simbolima i koordinatnim sistemima.
Šta ćeš biti kad porasteš? Crtaću svoj atlas. Atlas čega? Svega.
O svetu sam saznavao iz knjiga, filmova, preko muzike i interneta, i žudeo sam za onim pravim, mornarskim obrazovanjem.
Kasnije su došle škole i fakulteti, diplome, utabane staze i karijeralne tenzije. Kada me je Lazar pozvao u Afriku, sećam se kako sam se istovremeno oduševio i prepao. O svetu sam saznavao iz knjiga, filmova, preko muzike i interneta, i žudeo sam za onim pravim, mornarskim obrazovanjem. Ali nisam pošao na put samo zbog mladićke žeđi za svetom. Mislim da sam pošao najviše zbog atlasa. Maštao sam da ispunim vlastito obećanje iz detinjstva, da napravim taj mali intimni atlas svega.
Tako smo i pisali knjigu: otvarali smo mapu, zajednički, i ređali priče kao pribadače. Otuda se knjiga može čitati dvojako: (1) linearno, redom, kako se knjige uobičajeno čitaju, ali i (2) nelinearno, prstom preko mape, biranjem onog mesta na karti čiji vam simbol – poput onih vulkana iz mog detinjstva – najbolje raspali maštu. Simbolički jezik mapa koje sam crtao zato je vrljav, neprecizan. Gledao sam svoje stare mape, naime, one koje sam crtao kao dečak, baš onog zavejanog februara, i učio od sebe.
Tačke na mapi su ljudi, a veze između tačaka su susreti, priče. Lišene veza, tačke ništa ne vrede.
Međutim, ima tu još nešto.
U petom poglavlju, u Kartumu, glavnom gradu Sudana, upoznali smo neke neobične ljude i s njima razgovarali o Britaniji, Sudanu, Darfuru, Balkanu, Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Aziji, Evropi, o mapama koje se nasilno krpe i raspadaju, o kartografskim ikonicama koje postaju simboli teških kolektivnih sećanja. U jednom razgovoru, sećam se, rekao sam: Onda porasteš, i mape postanu strašne.
Taj sudar dečijeg i stvarnog, taj šamar koji sam dobio u Africi – zbog njega sam godinama pisao knjigu s Lazarom i Markom. Moj dečački san o otkrivanju sveta i pravljenju atlasa sudario se sa stvarnošću najsjebanijeg kontinenta. San je udario o slamove, pustoši, prosjake iz džungle, pustinjske puške i plemena koja nestaju sa karte. Kao da podaci od kojih se prave atlasi nisu u stvari ljudi. Kao da su oni kružići na mapi mehuri od piksela, pena od digitalne sapunice.
Sada znam da ovo nikada ne bih mogao da napravim sam. Niko od nas trojice ovo ne bi mogao napraviti sam, u izolovanoj čauri – u bantustanu – svoje vlastite svesti, veštine, volje i sujete. Tačke na mapi su ljudi, a veze između tačaka su susreti, priče. Lišene veza, tačke ništa ne vrede.
Ako bih morao da je opišem rečju, rekao bih da je o tome ova knjiga. O vezama.

Izdavač je Klub putnika, a knjigu možete kupiti u knjižarama Delfi.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login