Ikea „zagrebala“ temelj kraj Bubanj potoka

INVESTICIJE, POSAO, PROMOCIJA SRBIJE, UREĐENJE GRADOVA  
Ikea „zagrebala“ temelj kraj Bubanj potoka

SJAJNE VESTI IZ BEOGRADA

I dok još uvek odlazimo u obližnju Ikea robnu kuću u Zagrebu, Sofiji ili Budimpešti svi se sa velikim iščekivanjem radujemo koračanju u pravcu strelica prve domaće robne kuće ovog švedskog brenda.
Sve je počelo sa najavama dolaska na prostor Srbije i Hrvatske još 2010. godine, ali je tada prednost data izgradnji robne kuće u Južnoj Koreji. Sredinom 2014. godine je otvorena u Hrvatskoj, kada je ovu robnu kuću u toku prvih sat i po vremena od otvaranja posetilo 2.500 kupaca. Pretpostavljamo da je bilo i naših ljudi među njima koji su pohitali dobrim popustima tog dana u Zagrebu i pribavili kreativan komad svog omiljenog brenda nameštaja. Potom je usledilo podnošenje zahteva za dobijanje građevinske dozvole od strane Ikee našim nadležnim institucijama tog 8. juna 2015. godine da bi je dobili u roku od svega dva dana. Tako je izdata prva građevinska dozvola jednoj kompaniji posle dugog niza godina u rekordnom roku, a švedski investitor je obećao izgradnju kompleksa na površini od 11 hektara, sa prodajnim objektom od 39.500 kvadratnih metara i 1.400 parking mesta za kupce i posetioce. Vrednost prve investicije kod Bubanj potoka iznosiće 70 miliona evra, a planirana je izgradnja još jedne u Beogradu – Zapad i po jedna u Nišu, Novom Sadu i centralnoj Srbiji.

Inače, ova kompanija je osnovana daleke 1943. godine od strane švedskog preduzetnik Ingvara Kamprada, a prvi prodajni objekat je otvoren u Švedskoj 1958. godine i potom u Norveškoj i Danskoj par godina kasnije. Najznačajnije tržište danas za Ikeu je svakako Nemačka, gde je do sada otvoreno 43 robnih kuća.

Danas kraj Bubanj potoka možemo pratiti rad firmi na iskopavanju temelja za prvu objekat čiji je rok za izgradnju leto 2017. godine. Pošto se sproveo postupak tendera, izabrane su tri firme koje će obavljati poslove izmeštanja naplatne rampe u Bubanj potoku i to: austrijski „Strabag“, Preduzeće za puteve „Zaječar“ i „Vojvodina put“. Ovaj posao mora da se završi do 15. oktobra i državu će koštati 2,1 milijardu dinara, a potrebno je i izmeštanje elektrokablovske mreže, vodovoda i optičkih kablova. Sve radove treba obaviti vodeći računa i o letnjem špicu u saobraćaju koji se tradicionalno očekuje.
Sjajna vest je to što će robna kuća zaposliti 300 radnika, a na nivou borda menadžmenta Ikee se razmatra i izgradnja ritejl parka, odnosno šoping centra do same Ikee na površini od 40.000 do 50.000 kvadratnih metara. U ovom šoping centru bi bilo zaposleno još 600 ljudi.
Švedski investitor će u narednom periodu biti posvećen i uspostavljanju saradnje sa domaćim proizvođačima nameštaja i pokućstva. Za sada je uspostavljena saradnja samo sa jednim od njih. U pitanju je srpska kompanija „Standard furničr“ iz Ćuprije, koja će na rafove Ikee plasirati drvene oklagije i daske za meso. Naravno da se od domaćih kompanija očekuje mnogo više imajući u vidu jeftiniju radnu snagu, tradiciju u drvnoprerađivačkom sektoru i raspoloživost sirovina. Potrebno je da se postigne dogovor oko marži na obe strane, s obzirom da je Ikea poznata po pristupačnim cenama nameštaja i pokućstva, a što često nije slučaj sa robom „made in Serbia“.
Iskreno se nadamo da će se ovi dogovori postići, da ćemo kupovati atraktivan nameštaj od domaće iverice, praviti pice domaćim oklagijama ili uživati u mirisu domaćih ukrasnih sveća.

Eto jedne sjajne vesti koja je konačno počela da se realizuje nagoneći sve nas da se zapitamo da li je vredno proizvoditi i kupovati domaće.
Sjajno!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login