Oživeo Festival horske muzike u Sremskim Karlovcima

MUZIKA, RELIGIJA  
Oživeo Festival horske muzike u Sremskim Karlovcima

SJAJNE VESTI IZ SREMSKIH KARLOVACA

Trebalo je sačekati čitavih 114 godina da bi se ponovo proneo zvuk horova kroz vojvođanski centar srpske duhovnosti, odnosno Sremske Karlovce i Stražilovo. Naime, u proteklim dana, tačnije 19. i 20. marta je obnovljen Festival horske muzike pod nazivom „Kornelije 2016“ u organizaciji tamošnje Saborne crkve i pod pokroviteljstvom Eparhije sremske i opštinskih vlasti. Ova godina se proslavlja kao godina jubileja i 25 godina od osnivanja hora „Sveti Arsenije“ ovdašnje Saborne crkve. Takođe, obnavljanje ovog festivala se poklapa i sa hodočašćem moštiju svete majke Angeline krušedolske, koje su posle 5 vekova napustile manastir Krušedol i krenule u višemesečni obilazak svetinja i naroda Eparhije sremske. Baš 20. marta su njene mošti pristigle na prvo odredište kroz Eparhiju sremsku, u Sremske Karlovce.
Inače, deo festivala je bio realizovan kao takmičarski uz učešće šest domaćih horova: hor Svetog Andreja Prvozvanog iz Batajnice, hor Svetog Save iz Sremske Mitrovice, hor Svetog vladike Nikolaja iz Nove Pazove, hor Pokrova bogorodičinog iz Surčina, hor đaka Karlovačke bogoslovije i Srpsko pevačko društvo „Ostrog“ iz Novih Banovaca.

Titulu najboljeg je ove godine odneo hor Svetog vladike Nikolaja iz Nove Pazove.

U revijalnom delu, kojim je i otvoren ovaj festival u sremskokarlovačkoj Sabornoj crkvi su pretstavljena dva hora: hor „Branko“ iz Niša i hor „Svetog Đorđa“ iz Bijeljine. Niška crkvena pevačka trupa „Branko“ je prvi put nastupala upravo pre 114 godina na ovom istom festivalu. Nišlije su uz veoma dirljive takte izvele 7 duhovnih kompozicija i tako ostavile publiku bez daha već prvog dana, baš kao što su to učinile i pre 114 godina u takmičarskom delu festivala.
Festival je završen 20. marta svečanom akademijom na kojoj je besedu održao Matija Bećković, a nastupali horovi „Branko“, „Svetog Đorđa“ i hor „Sveti Arsenije“ kao domaćin pod upravom dirigentkinje Mile Radonić. Hor „Branko“ je zagrejao dlanove i srca mnogobrojne publike sa 10 novih kompozicija duhovnog i svetovnog karaktera, čime je akademija završena.
Ova sjajna vest, veliki broj posetilaca i posvećenost svih prisutnih zvuku horske crkvene i duhovne muzike nam daje nadu da nećemo čekati narednih 114 godina i da ćemo već sledeće imati novog pobednika takmičarskog dela festivala, ali i veći broj učesnika u revijalnom delu.

Ne treba da dozvolimo da ovaj deo naše nacionalnosti i duhovnosti nestane i postane nepoznat budućim generacijama.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login