„Nauk nije bauk“ u Nišu 1. i 2. aprila

DOGAĐAJI, NAUKA  
„Nauk nije bauk“ u Nišu 1. i 2. aprila

SJAJNE VESTI IZ NIŠA

U organizaciji niškog Elektronskog fakulteta u holu će se 1. i 2. aprila od 10 do 19 časova održati 8. festival nauke „Nauk nije bauk“ čiji je ovogodišnji moto „Uči drugačije“.
Naime, ovaj festival ima za cilj da se kroz zanimljiv, interaktivni i kreativan način nauka „sprijatelji“ sa svima koji je ne vole i smatraju je teškom. Sa više od 1.000 učesnika iz osnovnih i srednjih škola, timovi sa skoro svih niških fakulteta, ali i gostiju Gimnazije „Svetozar Marković“ iz inostranstva, uz pomoć 80 postavki organizator očekuje da će ove godine privući više od 22.000 posetilaca koliko ih je bilo prošle godine.
Pored ovih postavki biće organizovano i 10 radionica, a po prvi put i „Naučna bina“ na kojoj će svakog sata biti održavana po jedna prezentacija naučnog dostignuća. Posetioce očekuju radionice arheološkog iskopavanja koju će prirediti tim za istraživanje neolitskog naselja Ploča, takmičenje u kreativnosti kroz popularnu igru „Minecraft“, snimanja filma i još puno toga. Takođe, preko skajpa će svim prisutnima predavanje održati stručnjaci iz svemirske stanice NASA.
Ono za šta organizator očekuje prisustvo najvećeg broja posetilaca jeste prezentacija „Drumske strele“, odnosno formule 1 koja se pravi na beogradskom Mašinskom fakultetu. Potom će premijerno biti prikazana maketa naselja „Novi Niš“ koje treba da bude izgrađeno na prostoru bivše kasarne „Bubanjski heroji“, a đaci Gimnazije „Svetozar Marković“ izvešće predstavu „Žene velikani“ i osnovci škole „Stefan Nemanja“ predstavu „Voda“.
Imajući u vidu današnju popularnu tehniku samoslikanja mobilnim telefonom ili tzv. „selfi“ posetiocima će po prvi put na ovom festivali moći da budu deo nagradnog projekta „Instagram mašina“. Biće im omogućeno da se na festivalu slikaju mobilnim telefonima i fotografije objave pod haštagom #nauknijebauk. Zauzvrat će besplatno moći da naprave polaroid fotografije i takvu uspomenu sa festivala nauke ponesu kući.
Naravno, ovaj sjajan sadržaj ovogodišnjeg festivala je samo mali deo čitave manifestacije i dovoljan da vas na trenutak zabavi i zamisli da li od nauke stvarno treba bežati.
Zato vas pozivamo da, ako ste u prilici, obiđete hol Elektronskog fakulteta u Nišu. Ukoliko pak ne možete doći organizator vas neće izneveriti, jer će biti omogućen direktan prenos svih interesantnih dešavanja na zvaničnom sajtu festivala.

Sjajno! Naučimo se nauci!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login