Kraljevina Švedska pomaže reciklažu u Bajinoj Bašti

UREĐENJE GRADOVA  
Kraljevina Švedska pomaže reciklažu u Bajinoj Bašti

SJAJNE VESTI IZ BAJINE BAŠTE

U Srbiji se svega 4-5% komunalnog otpada reciklira, što predstavlja zabrinjavajući podatak na kome svi treba hitno da poradimo. Shodno usklađenosti sa evropskim direktivama Srbija će do 2028. godine morati da odlaže samo onaj otpad koji se ne može drugačije iskoristiti na sanitarnoj deponiji, a do 2030. godine morati da dostigne nivo od čak 50 odsto recikliranog otpada. Dakle, zaista je potrebno preduzeti hitne korake kako na strani lokalnih zajednica tako i na strani edukacije građana o značaju razvrstavanja i reciklaže otpada.
U tom smislu, Kraljevina Švedska se odlučila da svoju donaciju uputi najpre Bajinoj Bašti, koja beleži konstantan rast količine prikupljenog otpada za reciklažu koji po kvalitetu dostiže najviše kriterijume. Opština Bajina Bašta se sa 14 odsto recikliranog komunalnog otpada ubraja u najuspešnije opštine u našoj zemlji. Ovim projektom je opredeljeno 200.000 evra, od čega švedska donacija iznosi 174.810 eura, a preostali iznos će biti izdvojen iz budžeta grada. Sredstva će biti utrošena za izgradnju infrastrukture za prikupljanje otpad građana koji pripada posebnim tokovima, kao i kabastog otpad. Takođe, predviđena je i nabavka kamiona radi efikasnijeg i racionalnijeg rada službi. Cilj je da se u Bajinoj Bašti u ovoj godini prikupi 5.300 tona komunalnog otpada od čega 750 tona treba da bude reciklirano.
Inače, sav otpad sa teritorije Bajine Bašte se odnosi na regionalnu deponiju „Duboko“ kojoj još pripada otpad sa teritorija Užica, Čačka, Požege, Arilja, Kosjerića, Ivanjice, Čajetine i Lučana, a dnevno se preradi oko 150 tona.
Centar „Duboko“ je samo jedan od osam regionalnih centara za upravljenjem otpadom u Srbiji. Da bi se dostigao cilj u 2030. godini od 50 odsto recikliranog otpada potrebno je osnovati još 26 ovakvih centara. Da li će cilj biti ostvaren i kada ostaje da vreme pokaže.
Na nama je da najpre počnem da razvrstavamo primarni otpad u skladu sa raspoloživom infrastrukturom, da za kabasti i elektronski otpad se potrudimo i bude preuzet od strane regsitrovanih reciklera i da u istom pravcu razvijamo svest meladih generacija.
Svi zaslužujemo čistiji vazduh i vodu, a jedino sami sebi možemo pomoći. Umesto da nam najlonske kese krase krošnje drveća, a stari nameštaj, tepisi i tft ekrani krase prostor oko kontejnera potrudimo se i krenimo stopama građana Bajine Bašte i utičimo na lokalnu zajednicu.

Želimo vam uspeha u ovim naporima i radićemo zajedno sa vama!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login