Održano Evropsko prvenstvo u Go-u na Paliću

DOGAĐAJI  

SJAJNE VESTI SA PALIĆA

Proteklog vikenda je na Paliću održano Evropskom takmičenju za juniore u gou na kome je učestvovalo 1.450 takmičara podeljeni u starosne kategorije do 12, 16 i 20 godina. U pitanju je igra jednostavnih pravila, sa hendikep sistemom i velikim brojem kombinacija koje ne dozvoljavaju računarima da pobeđuju majstore Goa. Naravno bez primene računara, mališani iz čitave Evrope su „ukrstili vijuge“, a među njima su bili i mališani iz subotičkih, niških, beogradskih i kragujevačkih klubova. Najuspešniji su bili takmičari iz Rumunije i Rusije, dok su članovi go kluba „Spartak“ iz Subotica ostvarili po pobedu. Inače, ovaj klub je među prvim osnovanim klubovima u bivšoj Jugoslaviji daleke 1974. godine, a najveći uspeh im je bio osvajanje trećeg mesta u državi 1977 godine. Potom se klub rasformirao, da bi krajem prošle godine ponovo bio aktiviran.
Za sve nas koji se prvi put susrećemo sa ovom igrom u pitanju je drevna kineska misaona igra stara preko 2.500 godina na tabli za dva igrača. U Kini se ona naziva „vei-ći“, a odatle se širi u Koreju gde se naziva „baduk“ i Japan – „igo“. Ona danas predstavlja igru koja se najduži niz godina igra uz neizmenjena pravila. Potezi se izvode figurama koje se zovu kamenovi, stavljaju se na preseke linija na tabli od 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija, a postoje i varijante različitih manjih tabli (13×13 i 9×9). Prosečna partija ima 250 poteza. U izvesnoj meri slična šahu, igra go počinje praznom tablom i igrači stavljaju figure na određena mesta nakon čega ona ostaje tamo ili bude „pojedena“.
Ovih dana „go“ privlači veliku pažnju ljubitelja drevnih misaonih igara u svetu, jer se trenutno igra meč između Google kompjutera i jednog od najboljih igrača goa, kineza Lee Sedola. Pošto je kompanija Google kompanija „DeepMind“ razvila program „AlfaGo“, koji je zabeležio tri vezane pobede, Lee je prošle nedelje uspeo da savlada kompjuter i smanji rezultat u meču na 3:1. Nakon pobede Lee je izjavio kako je uspeo da pronađe slabost u softveru, a da ga ona čini srećnim više od bilo čega na svetu.
Eto sjajne vesti da su naši mališani i dalje deo evropskih i svetskih takmičenja i nadmudrivanja, da imaju uspeha u tome.
Predlažemo da posetite neki od klubova, naučite da igrate i osetite draž ove drevne kineske igre. Sigurno da je ima.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login