Pogrešno napisana web adresa može da bude kobna po računar i vaš novčanik

IT TEHNOLOGIJE  
Pogrešno napisana web adresa može da bude kobna po računar i vaš novčanik

SJAJNE VESTI SU ISTRAŽIVALE O GREŠKAMA U KUCANJU WEB ADRESA

Svedoci smo da je internet nezaobilazna stanica u našim životima. Pametni telefoni, tableti, lap top računari, desktop računari, pametni uređaji i sve što ima vezu sa neograničenim internetom postali su svakodnevnica. U moru informacija i internet adresa loši hakeri i zlonamernici imaju samo jedan cilj, a to je ukrasti podatke ili okoristiti se o „potencijalnu mušteriju“.
Čest je slučaj da nam stižu emailovi od „poznanika“ koji nam se požale da su ostali bez novca i da je potrebno da uplatimo sredstva kako bi im pomogli da stignu do domovine i prijave krađu kartica, pa će nam novac vratiti i slično. Naravno u tim emailovima su linkovi koji vode do sajtova koji služe za razne operacije. Pored sajtova koji direktno traže podatke vaših kreditnih ili platnih kartica do onih koji traže suptuilnije podatke, preko kojih će ukrasti bitne informacije sa vaših računara, a onda nečujno unovčiti podatke na razne načine.
Takođe, u poslednje vreme, aktivna je prevara putem web adresa. Jedan stručnjak za računarsku bezbednost iz kompanije Endgame slučajno je otkrio stranicu koja pokušava navesti korisnike na preuzimanje malvera/potencijalnih virusa. Naime, ovaj stručnjak je u browseru umesto Netlflix.com greškom upisao Netlifx.om i posle toga je nekoliko puta bio preusmeravan (u istom browseru – pretraživaču) pa je na kraju završio na stranici koja pokušava uveriti korisnike da trebaju da ažuriraju svoj Adobe Flash Player. Ažuriranje ovog programa često je povezano sa poznatim malverom Genio koji se instalira kao dodatak browseru te prikazuje „pop-up“ reklame i pokušava ukrasti podatke sa računara žrtve.
Ono što je interesantno u nazivima ovih stranica često se koriste domeni koji podsećaju na odiginalne adrese. Čest je slučaj da umesto domena „com“ koriste domen „om“ i slično.

Neupućeni korisnik je najlakša meta pa lako i naseda na prevare, te se okalo odlučuju da instaliraju „poznate dodatke“ – čitajte malvere.

Nekoliko primera koji mogu biti od značaja su ispod, a detaljna lista je na adresi http://pastebin.com/q2WCuw6K (Ovo su većinom strani domeni, ali nemojte misliti da „naši“ loši hakeri nisu aktivni):

adidas.om
adobe.om
alibaba.om
aliexpress.om
aljazeera.om
amazon.om
amazonc.om
americanexpress.om
ameritrade.om
ancestry.om
aol.om
aolc.om
ask.om
asos.om
avg.om
badoo.om
bing.om
blogger.om
blogspot.om
bookingc.om
citibank.om
citibankc.om
cnet.om
deviantart.om
digg.om
dropbox.om
ebayc.om
facebookc.om
fedex.om
flickr.om
flipkart.om
freelancer.om
github.om
gizmodo.om
gmail.om
godaddy.om
googlec.om
htc.om
ikea.om
imdb.om
indeed.om
instagram.om
instagramc.om
kaspersky.om
lastminute.om
lenovo.om
linkedin.om
linkedinc.om
live.om
livescore.om
mtv.om
nba.om
nbc.om
netflix.om
nike.om
office365.om
outlook.om
paypal.om
paypalc.om
samsung.om
sprint.om
t-mobile.om
usaa.om
whatsapp.om
williamhill.om
wordpress.om
wordpressc.om
xbox.om
yahoo.om
yahooc.om
yandex.om
youku.om
youtube.om
youtubec.om
zara.om

Pre svega savetujemo da ne idete na „.om“ domene i na druge sumnjive adrese.
Ne idite na linkove iz emailova od nepoznatih ljudi, a ukoliko dobijete email od nekog poznatog proverite sa njim da li je poslao taj email.
Svakako bitno je dobro proveriti da li ste tačno upisali adresu stranice koju posećujete.

Nadamo se da ćete sada biti bar malo informisani o potencijalnim problemima.

SJAJNE VESTI će se i dalje truditi da ukažu na potencijalne probleme!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login