U Smederevu počinju „Nušićevi dani“

DOGAĐAJI, KNJIŽEVNOST, POZORIŠTE  
U Smederevu počinju „Nušićevi dani“

SJAJNE VESTI IZ SMEDEREVA

U čast našem proslavljenom piscu, začetniku retorike, istaknutom fotografu amateru, novinaru, diplomati, svestranoj ličnosti u Smederevu će biti upriličeni 33. „Nušićevi dani“. Radeći i stvarajući na relaciji Beograd – Smederevo – Novi Sad – Skoplje – Sarajevo oblikuje svoja najznačajnija dela: „Sumnjivo lice“, „Narodni poslanik“, „Gospođa ministarka“, „Autobiografija“ i mnoga druga u kojima oslikava društveno-politički sistem vremena u kome je živeo, često ismevajući njegove „istaknute ličnosti“ i vladavinu korupcije i ksenofobije.
Tako će od 1. do 16. aprila Smederevo ugostiti pozorišne trupe Beograda, Valjeva, Starog Sela, Kruševa i Šabca pod sloganom „Nušić je sam život“ i pokroviteljstvom grada, a u organizaciji Smederevskog doma kulture. U predfestivalskom delu, sve ljubitelje pozorišnih dasaka očekuju predstave beogradskih pozorišta u izvođenju naših poznatih glumaca, pa čak i čuvena dečija predstava „Autobiografija“ beogradskog pozorišta „Jelenica“. Nakon ovog zagrevanja, svečano otvaranje manifestacije očekuje nas 7. aprila u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo. Te večeri, u okviru programa „Nušićevi laureati”, zakazan je susret sa glumcem Ivanom Bekjarevim, dobitnikom „Nušićeve nagrade za životno delo” 1996. godine kao i izvođenje predstave „Lovci na miraz“ pozorišta „Prizor” iz Beograda. Od 10. do 15. aprila nas očekuje festivalski deo manifestacije i izvođenje 6 predstava poznatih beogradskih pozorišta. Ovaj deo otvara „Palilulski roman“, predstava Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Egona Savina.
Za poslednji dan festivala, 16. april je zakazana dodela nagrada u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo kada se očekuje dodela:
– Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru, glumici Miri Banjac, koja prema oceni žirija „oživljava pravi humor, onaj najvredniji koji ima i dimenziju gorčine i apsurda i melanholije ili čak nežnosti“
– Nušićeve nagrade reditelju za postavku nušićevih dela i savremeno čitanje stare i nove dramske klasike, rediteljki Milici Kralj, koja „pronalazi dimenziju apsurdnog života i pri tome ne vrši destrukciju originalnog Nušićevog dela niti njegovo nasilno izvitoperavanje“
– Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija
– Nušićeve nagrade za najbolju predstavu u celini na osnovu glasova publike
– nagrada „Milosav Buca Mirković“ za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu.

Ova manifestacija je ustanovljena davne 1984. godine, nagrada za životno delo glumcu – komičaru prvi put je dodeljena 1990. godine Miji Aleksiću, a pet godina kasnije ustanovljena je i Nagrada publike za glumačko ostvarenje dodeljena Milenku Pavlovu. Od 2000. godine festival dobija takmičarski karaktera, a nešto kasnije ustanovljene su i Nagrade za najbolju predstavu u celini po oceni stručnog žirija i na osnovu glasova publike.
Kako je najavljeno od strane organizatora, odluke o dodeli nagrada obrazložiće član žirija Svetozar Rapajić, profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu. Selektor festivala Bratislav Petković, dramski pisac i reditelj, predstaviće selekciju u takmičarskom programu festivala, a umetnički direktor festivala Sava Đuričić će govoriti o ostalim programskim segmentima.

33. „Nušićevi dani“ – PROGRAM

Pozivamo vas da se prepustite humorističkim, a u isto vreme i poučnim porukama pozorišnih predstava o svakodnevnici koja se, primetićete, nije puno promenila još od doba Nušića.

Ova sjajna manifestacija će nam sigurno doneti puno smeha, a možda i neke nove poglede na život.
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login