Razvoj nauke kroz naučne klubove širom Srbije

NAUKA  
Razvoj nauke kroz naučne klubove širom Srbije

SJAJNE VESTI DONOSI CENTAR ZA PROMOCIJU NAUKE

Osim kroz organizovanje dana nauke, noći istraživača, dana budućnosti, različitih međunarodnih projekata, skupova, dečijih naučnih skupova, Centar za promociju nauke sada pokreće akciju decentralizovanog razvoja nauke u našoj zemlji. Naime, predviđeno je da se u ovoj godini, tačnije od aprila do juna, svakog utorka otvori po jedan Naučni klub. Prvi će takvo mesto dobiti leskovčani, u utorak, 5. aprila. Sledećih 11 će biti otvoreno u Nišu, Knjaževcu, Čačku, Užicu, Kragujevcu, Smederevu, Novom Pazaru, Kanjiži, Kruševcu, Kikindi i Šapcu. Poslednji u nizu klubova koji će biti otvoren je onaj u Beogradu. Ovaj je već radio od 2013. do 2015. godine, da bi sada bio ponovo otvoren na novoj lokaciji i u novom ruhu. Naučni klub će biti mesto, prostorija lokalnog Centra za stručno usavršavanje u kojoj će se održavati naučne tribine, predavanja, radionice i slično. Potpuno otvoreni za sve uzraste, ovi klubovi će imati isti način rada i isti će biti po dizajnu. Svaki od njih će sadržati prostor za radionice, biblioteku i zonu za kreativan odmor, a biće opremljeni nameštajem prilagođen različitim potrebama korisnika. Na jedan potpuno neformalan način svi članovi će imati prilike da steknu nova znanja i stručno se usavršavaju. Velika podrška razvoju klubova najavljena je od strane lokalnih samouprava.
Inače, Centar za promociju nauke je državna institucija nadležna za promociju i popularizaciju nauke. Osnovana je 2010. godine kada preuzima poslove promocije i popularizacije nauke od nadležnog ministarstva. Okupivši čitav spektar saradnika, naučnih radnika, entuzijasta, nastavnika i novinara Centar je do sada načinio velike korake ka približavanju nauke široj javnosti i ka inspiraciji mladih da se opredele za naučnu karijeru. Iako je zahvaljujući finansijskim sredstvima Evropske investicione banke bila predviđena izgradnja velelepnog zdanja Centra za promociju nauke od tog projekta se za sada odustalo. Usled nastale finansijske krize projekat je za sada obustavljen sa nadom da će to bit samo privremeno, jer takav objekat je Srbiji zaista potreban i naši naučni radnici to zaslužuju.
Za početak, dobro je da ovakav centar postoji, da naučna dostignuća i ideje dolaze iz različitih krajeva Srbije i da će svi oni dobiti svoje lokalne prostorije za dalji razvoj.
Sjajno je što je prepoznata naučna snaga naše zemlje i što se radi na njenoj održivoj budućnosti.
Nauka će u ovoj godini dobiti svoj krov nad glavom koji će se, nadamo se, vremenom i širiti.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login