Po 14. put su nas obradovali svojim „Skokom preko kože“

DOGAĐAJI, RUDARSTVO  
Po 14. put su nas obradovali svojim „Skokom preko kože“

SJAJNE VESTI IZ BORA

Povod Međunarodnog dana studenata, prekjuče, 4. aprila u Boru je napokon oživela manifestacija „Skok preko kože“ u organizaciji Tehničkog fakulteta Univerziteta u Boru. U pratnji pleh muzike, juče su se glavnom ulicom Bora pronele rudarske pesme i vijorile zastave rudara u rukama veselih i ponositih brucoša ovog fakulteta. Istu manifestaciji danas organizuju mnogi evropski rudarski i tehnički fakulteti, a kojom se označava ulazak brucoša u tzv. rudarski stalež. Svi oni time izražavaju svoju spremnost da zavladaju rudarskim poslom i preskoče rudarsko okno. Baš tako je bilo i juče u Boru. Pre same povorke, a u cilju upoznavanja budući studenata sa pozivom rudara, Tehnički fakultet je organizovao dan otvorenih vrata u svom holu. Budući studenti su imali priliku da se bliže informišu o svemu neophodnom detaljima za polaganje nastupajućeg prijemnog ispita i čuju iskustva svojih budućih kolega iz prve ruke. Potom su brucoši krenuli najpre u simboličnu šetnju gradom sa ciljem da pronađu iskusnog bruc-majstora koji će ih povesti na promociju u zvanje rudara. Promocija u zvanje rudara bi podrazumevala drevnu ceremoniju preskakanja kože, kojom učesnici izražavaju hrabrost, izdržljivosti i sposobnosti da za koju godinu preskoče i rudarsko okno.
Nakon povorke i promocije, od 18 časova je otovrena izložba o istorijskom razvoju same manifestacije „Skok preko kože“ i tehničko-istorijskom razvoju rudnika u Srbiji u organizaciji Muzeja ugljarsta Senjskog rudnika i Tehnički fakultet u Boru. Potom, od 19 časova u biskopu „Zvezda“ u Boru održana je i predstava pod nazivom „XIV Skok preko kože“ u režiji Miodraga Kokelića, na kome su učestvovali studenti i profesori fakulteta domaćina i kamerni hor “Lavirint” iz Zaječara.
Imajući u vidu dvadesetjednogodišnju stagnaciju razvoja ove grane industrije kod nas, poslednji put ovaj skok je održan 1995. godine, a prvi put daleke 1965. godine. Kako se danas stanje na tržistu popravlja, Tehnički fakultet je došao na ideju da manifestaciju oživi sa ciljem popularizacije ovog poziva među mladima.
Takođe, studenti će zajedno sa profesorima u toku ove nedelje organizovati brojne sportske manifestacije, izlete i akciju dobrovoljnog davanja krvi.
Ovim sjajnim potezom fakulteta načinjen je prvi i veoma značajan korak u očuvanju tradicije rudarskog zanata.

Sjajno! Neka se tradicija nastavi.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login