Bill Evans na Nišvilu

MUZIKA, DOGAĐAJI  
Bill Evans na NišviluSJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Bill Evans, jedan od najznačajnijih džez saksofonista na prelazu između dva milenijuma, nastupiće sa svojim bendom na ovogodišnjem Nišvilu, u subotu 13. avgusta, najavljuju organizatori festivala.
On je kao dečak počeo da uči klasičan klarinet, da bi kao srednjoškolac “inficiran” džezom prešao na saksofon. Kako sam kaže, na njega su najviše uticali Sonny Rollins, Joe Henderson, John Coltrane, Stan Getz, Steve Grossman i Dave Liebman. Sticajem okolnosti, studije saksofona je završio na univerzitetima “Severni Teksas” i “William Paterson” – upravo u klasi Dejva Libmana, koji ga je, kao stari saradnik Majlsa Devisa, nekoliko godine kasnije i preporučio slavnom trubaču. Takoreći niotkuda, Evans se odmah vinuo u vrh svetske džez scene. Sa Majlsovim bendom, u kojem je bio glavni solista i liderova desna ruka, snimio je više albuma od kojih su najznačajniji “The Man With The Horn”, “We Want Miles”, “Star People” i “Decoy”. Nastupao je na koncertnim podijumima širom sveta.

„Evans, koji je kao dvadesetdvogodišnjak imao svetski debi u grupi Majlsa Devisa, može se smatrati pionirom uvodjenja “Amerikane”, odnosno, različitih muzičkih pravaca – blues, soul, rock, funk, country, nastalih na severnoameričkom kontinentu tokom dvadesetog veka – u džez izraz“, saopštili su iz Nišvil tima.

Tokom osamdesetih i devedesetih, Bill Evans je bio i član grupe “Elements”, a od 1984. do 1987. nastupao je i snimao u obnovljenoj verziji čuvene grupe “Mahavishnu Orchestra” koju je predvodio John McLaughlin. Uporedo je objavio i dvadesetak albuma pod svojim imenom od kojih se posedbno izdvajaju “Soul Insider” i “Soulgrass”. Oba su sa Grammy nominacijama, ali se drugi smatra revolucionarnom fuzijom džeza i bluegrass muzike.
U postavi benda Bila Evansa, koji će osim saksofona svirati i klavijature ali imati i vokalnu ulogu, su još i Bryan Baker (gitara i vokal), Dave Anderson (bas) i Josh Dion (bubnjevi i vokal), saopštili su iz Nišvila.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak-intervju je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login