Izabran tim matematičara Srbije za nadmetanja u Hong Kongu

MATEMATIKA, NAGRADE  
Izabran tim matematičara Srbije za nadmetanja u Hong Kongu

SJAJNE VESTI DONOSE MLADI MATEMATIČARI

I baš kao što su vas „Sjajne vesti“ izveštavale protekle nedelje o održanoj jubilarnoj 10. Srpskoj matematičkoj olimpijadi i kao što smo najavili, proteklog četvrtka su u prostorijama beogradske Matematičke gimnazije proglašeni pobednici. Manifestacija je održana uz podršku domaće naftne kompanije „NIS“, koja četvrtu godinu za redom podržava održavanje domaće olimpijade i daje podršku odlasku naših mladih „matematičkih vijuga“ na svetska takmičenja. Treba istaći da ova kompanija podržava i naše olimpijce iz fizike, hemije i ruskog jezika. Tako će biti i ove godine.
Prošlog četvrtka su u prisustvu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Društva matematičara Srbije, Matematičke gimnazije i predstavnika kompanije „NIS“ dodeljene nagrade najboljima i to:
– Velika zlatna statua „Energija znanja“ dodeljena Igoru Medvedevu, učeniku beogradske Matematičke gimnazije,
– Velika srebrna statua „Energija znanja“ dodeljena Nikoli Pavloviću, učeniku gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada,
– Velika bronzana statua „Energija znanja“ dodeljena Aleksi Milojeviću, učeniku Matematičke gimnazije,
– Male statue „Energije znanja“ dodeljene su Aleksi Konstatinov, Nikoli Sadovek i Ognjenu Tošiću, učenicima beogradske Matematičke gimnazije.
Ovih šestoro mladih ljudi se već dobro poznaje, nastupali su na brojnim drugim matematičkim takmičenjima, pa se očekuje da će saradnja biti na najvišem nivou. Za ulazak u matematičarski olimpijski tim Srbije bilo im je potrebno da osvoje 14 bodova, koliko je inače potrebno za osvajanje trećeg mesta na predstojećoj Olimpijadi. Dakle, visoko postavljeni kriterijumi na domaćem terenu su ih sigurno u izvesnoj meri pripremili za visoke plasmane na predstojećoj julskoj 57. Međunarodnoj olimpijadi u Kini, Hong Kongu. Inače, njih šestoro je postiglo najbolje rezultate među 33 srednjoškolaca iz čitave Srbije. Prve tri nagrade su za kratko vreme pronašle svoje vlasnike, dok se za preostala tri mesta vodila velika borba. Za ta mesta se borilo 5 srednjoškolaca u tzv. izbornom takmičenju, da bi se njih trojica ipak izdvojilo kao spremniji takmičari.
Posle tako sjajne borbe na koju svi učesnici treba da budu ponosni, preostaje da sve ovogodišnje takmičare i dalje podržavamo kako bi se neki od njih i sledeće godine prijavili i potražili svoje mesto u nacionalnom timu. Imajući u vidu da u našoj zemlji obrazuje veliki broj mladih matematičkih talenata, samo učešće na domaćoj smotri predstavlja veliki lični uspeh za sve njih na koji su „Sjajne vesti“ ponosne. I baš kao što je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić istakao, radi se o novoj generaciji za koju se očekuje da bude pametnija i mudrija od nas sadašnjih.

„Sjajne vesti“ vam žele naporan, ali bez graške znoja, rad na papiru sa matematičkim simbolima u predstojećem periodu.
Sa velikim iščekivanje se spremamo da opišemo vaše novoosvojene matematičke vrhove.

SREĆNO!
SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "Izabran tim matematičara Srbije za nadmetanja u Hong Kongu"

  1. Pingback: Tim matematičara Srbije doneo pet medalja sa olimpijade u Hongkongu | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login