Postrojenje za preradu otpadnih voda uskoro na Zlatiboru

VODOPRIVREDA  
Postrojenje za preradu otpadnih voda uskoro na Zlatiboru

SJAJNE VESTI IZ ČAJETINE

Protekle nedelje, na radost stanovnika Zlatibora i opštinskih vlasti, potpisan je ugovor o donaciji između SO Čajetina i Centra za međunarodni razvoj i saradnju Republike Slovenije. Radi se o sumi od 1,5 miliona evra koju će ovaj slovenački centar donirati radi izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na našem planinskom turističkom centru. Ukupna vrednost ovog objekta iznosi 4,4 miliona evra, pa će ostatak sredstava obezbditi SO Čajetina. Očekuje se da će ovo postrojenje početi sa radom početkom 2018. godine, a prvi korak u izgradnji jeste naravno rešavanje administrativnih pitanja. Ukupna vrednost čitave investicije iznosiće oko 10 miliona evra, gde se najpre treba obezbediti saglasnost nadležnog ministarstva za preuzimanje zemljišta od strane lokalne samouprave. Pošto se obezbedi lokacija i prateće dozvole za gradnju, pristupiće se obezbeđivanju sve ostale prateće infrastrukture, prilaznih puteva, kolektora i projekata. U izgradnji ovog objekta učestvovaće konzorcijum srpskih i slovenačke firme: ljubljanski „Hidroinženjering“ kao nosilac posla, „Beo hidro“ iz Beograda i „Jedinstvo“ iz Sevojna. Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda gradiće se u mestu Sastavci, na Obudojevici kilometar nizvodno od turističkog centra planine. Ovim će se rešiti problem zagađenja Crnog Rzava i njegove pritoke Obudojevice. Inače, Zlatibor je do sada imao fekalne kolektore, ali su se otpadne vode izlivale direktno u rečno koriti i Crnim Rzavom oticale do Drine.
Sa urbanističkim širenjem Zlatibora, izgradnjom hotela i naselja, ovaj problem je postao ozbiljan i zato će se njegovom rešavanju odmah pristupiti. Po projektu, postupak izgradnje postrojenja bi trebalo da traje 870 dana i to: 600 dana je potrebno za radove i 270 dana za probni rad. Pošto se reše sve administrativne prepreke i dobiju saglasnosti, očekuje se početak radova na izgradnji postrojenja već sa početkom jeseni, a na proleće se očekuje instaliranje opreme za prečišćavnje za čije puštanje u rad će biti potrebno punih 9 meseci.
Inače, u planu je izgradnja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Sirogojna, Mačkata i Čajetine, pa bi realizacijom svih ovih projekata opština Čajetina postala prva potpuno ekološka opština u Srbiji.

Nadamo se da će ova sjajna vest biti realizovana u predviđeom roku, da će svest o zaštiti životne sredine i njenom unapređenju nadjačati sve druge manje značajne interese pojedinaca.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login