Zaključana ljubav na tvrđavskom mostu

ZANIMLJIVOSTI  

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Da li će i tvrđavski most postati most ljubavi, poput onog u Vrnjačkoj Banji, na kojem zaljubljeni katancem zaključavaju svoju ljubav kako bi što duže trajala. Očigledno da je jedan zaljubljeni par učinio isto, pa je svoju ljubav zaključao baš na ogradi mosta u centru Niša. Oni su se za svoju ljubav baš potrudili, pa su inicijale svojih imena izgravirali na katancu. Nismo videli da li su ključ bacili u reku, ali ako su sledili legendu, možemo da predpostavimo da jesu.
Ne znamo da li će ovaj katanac pomoći paru sa inicijalima „J“ i „N“, ni da li će drugi zaljubljeni parovi početi da slede ovaj primer. Ali ono što znamo je da ovo nije usamljen slučaj. Poznat po tome bio je i most umetnosti u Parizu koji su hiljade zaljubljenih iz celog sveta posećivali kako bi “zapečatili svoju ljubav”, na njega kačili katance sa svojim imenima, a ključ bacali u Senu. Na tom mostu je bilo na hiljade katanaca, pa se od težine deo mosta srušio. Primer iz Pariza izazvao je euforiju u Nemačkoj, Rusiji, Kini, a posebno u Italiji. Običaj se proširio i na druge mostove u Parizu, pa čak su se zaključani katanci nalazili i na Ajfelovoj kuli.
U Srbiji jedan od najpoznatijih mostova po tome postao je Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji. Čak su za njega čuli i oni koji nikad nisu bili u banji.
Da li će posetioci tvrđavskog mosta u Nišu početi da slede ono što je ovaj par započeo ostaje da se vidi, ali ukoliko se to bude ostvarilo i ovaj most će postati simbol ljubavi i prepoznatljiv u čitavom svetu. Možda bi nam to dovelo i nove turiste u naš grad. Do tada, podsetimo se legende o učiteljici Nadi i srpskom oficiru Relji, zbog kojih je most ljubavi u Vrnjačkoj Banji postao prepoznatljiv.
Postoji legenda o učiteljici Nadi i srpskom oficiru Relji koja kaže da su se pre početka Prvog svetskog rata zavoleli, radilo se o velikoj ljubavi dvoje mladih, o njihovoj ljubavi se je pričalo. Medjutim, sa dolaskom rata Relja biva prinuđen na odlazak u Grčku, kao oficir kraljevske vojske odlazi tamo na ratište.
Odlazi od svoje verne Nade i zaljubljuje se lepu Grkinju, odlučuje da ostavi Nadu i raskida zaruke sa njom. Nada je bila slomljena, venula je iz dana u dan, nadala se povratku svog voljenog, ali od njega nije bilo ni traga ni glasa, umrla je od tuge.
Most je nekad bio omiljeno stajalište učiteljice Nade i Oficira Relje, na tom mestu su ih viđali i divili se njihovoj ljubavi, danas na tom mostu zaljubljeni parovi sa željom da sačuvaju svoju ljubav na katancu ispisuju svoja imena, zaključavaju katanac za ogradu mosta i ključ bacaju u reku u nadi da će njihova ljubav večno trajati. Sa dolaskom novih ratova i novih stradanja legenda je bila zaboravljena sve dok Desanka Maksimović nije čula za ovu priču od meštana banje.

Inspirisana tužnom pričom napisala je jednu od svojih najlepših ljubavnih pesama „Molitva za ljubav“, tako je sačuvala legendu od zaborava. Desanaka svojom pesmom koja će večno živeti i zaljubljeni parovi zaključavanjem katanca na mostu čuvaju uspomenu na Nadu i Relju i jednu veliku ljubav koja se je nažalost neslavno završila, ali je svakako vredna pomena.

Molitva za ljubav

Brzo kao kratkovecne cveca liske
i ova ljubav stace da se kruni i drobi:
žedan je zaborava tamni vir.
O, bože, drugi ti se mole za srecu i mir,
a ja: sacuvaj u srcu mom, zarobi,
jucerašnjeg dana nestalni pram.

Zaklopi dušu moju sad ko zlatnu
skrinju, nacini je ljubavi hram.
O, duša moja ne moli srecu za se –
sve dosadašnje radosti nek se snište –
ali pobožno ona od tebe ište
da dan se ovaj od strašnog brodoloma spase.

Bez pomoći tvoje povenuće sve brzo
kao bulka u zrelome žitu i lanu.
O, bože ne molim za sreću, za radost, za
slast.

Da bol ovaj ne umre, mene je strah;
da oganj sveti što u meni planu

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak-intervju je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login