26. svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima održano u Mokrinu

ZANIMLJIVOSTI  
26. svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima održano u Mokrinu

SJAJNE VESTI IZ MOKRINA

Juče je u Mokrinu održano nezvanično 26. svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Popularna „Tucanijada“ privukla je mnogo takmičara koji su na najveći hrišćanski praznik ukrstili farbana kokošija jaja i tako pokazali ko je najbolji u pravljenju najjačeg kokošijeg primerka. Mnogo je vremena prošlo dok su iskusni majstori u spravljanju najtvrđeg jajeta našli primerke koji će, po njihovim merilima, izdržati udare suparničkih „kokošijih bombi“. Na ovogodišnjoj „Tucanijadi“ učestvovali su takmičari iz više mesta iz Vojvodine, Republike Srpske, Slovenije, Švedske, Nemačke.

Takmičenje dobija na značaju kada se zna da su dve porodice već godinama najbolje na ovom takmičenju. Prodanovići i Prodanovi iz Mokrina zadnjih par godina prave najbolje primerke spremne da potuku sve do samog vrha. Prošla Tucanijada bila je u znaku Milana Mihajlovića iz Bijeljine, a ove godine titulu je ponovo vratio u svoje vitrine Stevan Prodanov iz Mokrina, koji je inače bio šampion 2003. i 2009. godine. Meštani Mokrina drže ovaj pehar već godinama izuzev 4 poraza (2000, 2001, 2013 i 2015. godine). Porodica Prodanov ima čak 6 titula šampiona sveta, a kompletna porodica je agažovana na ovom „projektu“. Stevan je napomenuo da su pored njega titule osvajali i njegov mlađi brat Dušan i otac Jefta. Interesantan podatak govori da si Prodanovi ofarbali oko 200 jaja, a svega desetak je bilo za takmičenje.

„Nadali smo se tituli, mada neizvesnost uvek postoji, jer nikada ne znamo kakva jaja su doneli drugi takmičari“ – rekao je najstariji među njima Jefta Prodanov.

„Mokrinčani uvek džentlmenski podnesu poraz, ali bi bilo suviše da se i ovoga puta tako nešto desilo. Sad se lakše diše. Mnogi su u stanju da prevrnu svoje I tuđe kokošinjce kako bi našli ko kamen jako jaje. Mi za tako nešto nemamo potrebe, jer imamo kokošku koja nosi provereno jaka jaja. Ipak, nismo smeli da se uzdamo samo u nju, pa smo tokom protekla tri meseca o zube kucnuli oko 5.000 jaja. Pokazalo se na kraju da toliki trud oca, brata i mene nije ni bio potreban. Od gomile jaja, izabrali smo baš primerak naše stare koke“ – izjavio je Stevan.

Ovogodišnji vicešampion i prošlogodišnji pobednik Milan Mihajlović nije bio razočaran:

„Za mene je i ovo veliki uspeh. Drugo mesto je razlog više da čvstinu ljuske semberskih jaja , ali i sreću, okušam naredne godine. Ne znam da li su u sudaru sa Stevanom jajetom odlučile nijanse, ali je činjenica da sam imao težak put do finala. Čestitam mu na trećoj tituli, a ja ću dati sve od sebe da iduće godine godine budem još bolji- rekao nam je Milan.Mokrinčani su Vaksrs dočekali sa čak 150.000 ofarbanih jaja. Toliko ih je na Veliki petak ofarbano u ovom selu. Ona sa granitnom ljuskom, bila su u rukama takmičara iz krajeva Srbije, Evrope i Kanade.“

U juniroskoj konkurenciji pobednica je petnaestogodišnja Ivana Prodanović, ćerka do sada najupešnijeg takmičara „Tucanijade“ Miodraga Peke Prodanovića, koji ima 50 bodova i više se ne takmiči.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login