USKORO: Pravo domaćinsko pivo sa juga Srbije

INDUSTRIJA, ISTORIJA GRADOVA, PROMOCIJA SRBIJE  
USKORO: Pravo domaćinsko pivo sa juga Srbije

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

U kuću se unosi isključivo u gajbama i čuva se u hladnom podrumu dok ne udari žeđ, a onda se vrlo lako prazni što zahteva unošenje novih gajbi! Ima ga trenutno samo u “zidarskom” izdanju u flaši od 0,5l i najboljeg je ukusa kad se iscevči tako iz flaše, s’ nogu. To će vam potvrditi svaki Nišlija-meraklija.

Niško pivo je osnovni i najpopularniji proizvod Niške pivare. Sadrži veliki broj hranljivih sastojaka i niz elemenata koji u određenim koncentracijama imaju fiziološki pozitivan efekat na raspoloženje pivopije, a pritom ne sadrži ni jedan sastojak koji bi mogao da ugrozi zdravlje potrošača.

Dakle ako ste iz Niš znate o čemu govorimo, a ako niste iz Niš ali putujete tamo, obavezno sobalite sveže Niško prvom prilikom!

Niška pivara je prvo industrijsko preduzeće u Nišu. Osnovana je 1884. godine u vreme puštanja u saobraćaj železničke pruge od Beograda do Niša, čime je Niš dobio vezu sa Evropom i postao privlačan za poslovne ljude.

Upravo iz ovog razloga Jovan Apel, vlasnik ručne pivare u Aleksincu, gradi modernu pivaru u Nišu. Zemljište na kome je sagrađena pivara, Apel je kupio od Turaka koji su masovno napuštali tek oslobođeni Niš. Zemljište se nalazilo van grada, a po njemu je kasnije čitav ovaj kraj dobio naziv “Apelovac”.

Apel vodi poreklo iz Austrougarske, dok je u Srbiju došao sa znatnim finansijskim kapitalom gde je 1865. godine otvorio ručnu pivaru u Aleksincu. Bio je rimokatolik pod imenom Jozef Apel, pre nego što je primio pravoslavlje i nakon nekog vremena postao poznat kao Jovan Apel.

Nakon oslobođenja Niša od Turaka sagradio je parnu pivaru 1884. godine u Nišu, u koju je preneo sve uređaje iz Aleksinca. Ona se nalazila u podnožju brda Gorice pored same železničke stanice, i poslovala je pod imenom „Pivara Jovana Apela i sinova“. Uz nju je otvorio i veliku pivnicu. Proizvodila je 20 hektolitara piva dnevno. Za potrebe pivare kupio je od Turaka šest hektara zemlje. Ovo zemljište bilo je jedno od tri najveća zemljišna poseda koji su vlasnici iz drugih mesta posedovali u ataru Niša. Kasnije je zemljište proširio.

Po njemu je kasnije čitav kraj dobio naziv „Apelovac“. Pivarama je upravljao sve do smrti 1907. godine kada su pivare u Aleksincu i Nišu nasledili sinovi Josif (1872-1927) i Hubert. Organizujući se na nov način, oni su se 1900. godine iz Aleksinca preselili u Niš i pivaru u Aleksincu transformisali u fabriku slada a pivaru u Nišu, koja je nosila naziv „Apelovac“, osavremenili pa je pored piva proizvodila i veštački led.

Danas je fabrika vlasništvo bugarskog biznismena Stefana Stefanova, iako firma “Lus investment” koja je učestvovala u licitaciji i dalje spori prodaju.

Međutim, kako je najavio direktor pivare Nikola Karanović, prve boce bi trebalo da se nađu u prodaji maja meseca. Fabrika će proizvoditi pivo po istoj recepturi kao ranije.

“Pravićemo pivo koje su Nišlije pile stotinak godina. Krećemo sa “Niškim” svetlim pasterizovanim u staklenoj i plastičnoj ambalaži. Kasnije ćemo proizvoditi i “Apel”, “Superior”, kao i specijalno “Sinđelić” pivo”, dodaje.

Trenutno je u pivari 41 radnik, a planirano je da bude upošljeno preko 100 ljudi.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak-intervju je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login