Sveti Georgije Pobedonosac – Đurđevdan

DOGAĐAJI, RELIGIJA  
Sveti Georgije Pobedonosac – Đurđevdan

SJAJNE VESTI O ĐURĐEVDANU

Danas Pravoslavna Crkva slavi Svetog Georgija Pobedonosca, Krsnu Slavu u narodu poznatu kao Đurđevdan.
Kult Svetog Georgija među vernicima Srpske Pravoslavne Crkve je veoma raširen i, na žalost prožet paganskim verovanjima i običajima, kao što je prožeta uostalom i čitava verska tradicija u Srba.
Običaj je da se na Đurđevdan pletu cvetni i venčići od trave za koje se smatra da donose sreću i zdravlje domu ispred kojeg se postavljaju.

Đurđevdan, po broju vernika koji ovaj praznik obeležavaju kao Krsnu Slavu nalazi se među prvih pet Slava.

Takođe, Sveti Georgije se smatra zaštitnikom Ruske države i Ruskog naroda, a snaga njegovog kulta u Rusiji je priznata time što se najpoznatiji ikonografski prikaz „Sveti Georgije ubiva aždahu“ nalazi na državnom grbu Ruske Federacije.

Veruje se da je rođen je 275/280. godine u maloazijskoj oblasti Kapadokiji, u bogatoj i uglednoj hrišćanskoj porodici. Otac mu je bio rimski vojni oficir. Još dok je bio dete, kada je njegov otac poginuo, mali Đorđe se sa majkom preselio u Palestinu,[2] na majčino veliko i bogato porodično imanje, gde je dobio visoko obrazovanje. U rimskoj vojsci se brzo istakao svojom hrabrošću i bojnim zaslugama. Napredovao je naglo, od običnog vojnika do tribuna, da bi ga, već u njegovoj dvadesetoj godini, lično car Dioklecijan proizveo u čin komita tj. vojvode (najstariji vojni čin, kojim se postaje i carev savetnik).

Svima koji slave Svetog Georgija Pobedonosca redakcija „Sjajne vesti“ želi da u miru i ljubavi proslave Krsno Ime.

SREĆNA SLAVA!



2 odgovora na temu "Sveti Georgije Pobedonosac – Đurđevdan"

  1. Pingback: Danas je počelo leto | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login