Vožnja za žene – Ride4Women

HUMANOST, ZDRAV ŽIVOT  
Vožnja za žene – Ride4Women

SJAJNE VESTI PODRŽAVAJU AKCIJU „VOŽNJA ZA ŽENE“

Širom sveta, svake godine, dijagnostikuje se oko 1,2 miliona slučajeva raka ženskih genitalinih organa. Zajednička osobina ove grupe tumora je da su šanse za izlečenje veće od 90%, ukoliko se dijagnoza postavi u ranoj fazi i lečenje započne odmah.
Akcija „Budi brža“ ima za cilj da skrene pažnju na problem raka grlića materice i raka ženskih genitalnih organa uopšte, kao i da podseti na važnost redovnih pregleda. Time pratimo evropsku akciju „Vožnja za žene“ (Ride4Women – www.Ride4Women.com) čiji je slogan takođe „Budi brža od kancera“.
Ovu akciju osmislila je grupa lekara, onkologa iz Graca, inače pasioniranih biciklista, koji su pre dve godine vozili od Graca u Španiju, a prošle godine u London, sa ciljem podizanja svesti o važnosti zdarvog stila života i redovnih pregleda u prevenciji raka kod žena. Tokom celog puta, dugog oko 1.900 kilometara, pridružuju im se na pojedinim deonicama i lokalni biciklisti.
Kako ove godine tim Ride4Women ide u Istanbul, preko Srbije i Beograda, Udruženje za kolposkopiju i cervikalnu patologiju Srbije je pokrenulo inicijativu, a u organizaciji učestvuju Merkur osiguranje, biciklistički savezi i udruženja biciklista iz Srbije. Akciju podržavaju Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ sa Kancelarijom za skrining koji su, kao i Udruženje za ginekološku onkologiju Srbije dali veliki doprinos celoj organizaciji.
Zašto je važno govoriti o prevenciji raka kod žena?
Zato što su u uzrocima smrti žena Srbije maligne bolesti na drugom mestu. U 43,9% svih novodijagnostikovanih slučajeva radi se o raku ginekoloških organa i dojke. U polovini slučajeva to su radno aktivne žene, u periodu kada se i na poslu i u kući od njih najviše očekuje, a mnoge od njih žele tek da osnuju ili prošire porodicu. Zajednička osobina svih tumora ginekoloških organa je da su, ukoliko se otkriju rano, izlečivi u preko 90% slučajeva.
Sem toga, i sama pojava malignih tumora često može da se izbegne preduzimanjem preventivnih mera. Najvažnija od njih je redovni pregled kod ginekologa. Pored toga, rizik od raka može se smanjiti prihvatanjem zdravog načina života sa redovnim fizičkim vežbama, brigom o telesnoj težini, uravnoteženom ishranom, umerenom konzumiranjem alkohola i izbegavanjem cigareta.
Udruženje građana „Jagodinski biciklisti“ se rado odazvalo pozivu Prof. dr. Vesne Kesić, sa Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije da uzme učešće i podrži akciju „Budi brža od kancera“. Etapa od Beograda do Jagodine, u dužini od 135km se vozi 07. maja, kreće ispred Skupštine grada Beograda oko 10 časova. U toku etape će ih na pojedinim deonicama pratiti biciklisti rekreativci iz Beograda i Smedereva, a biciklistički karavan se očekuje u Jagodini u popodnevnim časovima. Nadamo se da će vreme biti naklonjeno gostima i da ćemo imati prilike da ih upoznamo sa gradom i da budemo dobri domaćini.

Naredna etapa startuje u nedelju 08. maja u 10 časova iz Jagodine. Jagodinski biciklisti će organizovati ispraćaj i pratnju na delu do Pojata, gde pratnju od nas preuzimaju kolege biciklisti iz Kruševca.

„Sjajne vesti“ se zahvaljuju Slobodanu Tomiću, jagodinskom biciklisti, na svim informacijama koje nam je dostavio.

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "Vožnja za žene – Ride4Women"

  1. Pingback: Jagodinski biciklisti u akciji Ride4Women – “Budi brža od kancera” | Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login