Od početka godine 100 operacija na srcu u Nišu

MEDICINA  
Od početka godine 100 operacija na srcu u Nišu

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Na novoj kardiohirurgiji samo ove godine operisano je 100 pacijenata, a u Kliničkom centru očekuju da će do kraja godine uspeti da operišu još 300 ljudi. Jednom pacijentu ugradili su i srčanu pumpu.

“Do sada smo ugradili jednu pumpu mladom čoveku koji je socijalni slučaj. On nije imao ni uslove da je puni strujom pa su ga smestili u Gerontološki centar” – rekao je direktor KC Zoran Radovanović.

Ove godine još 5 pacijenata moćiće da dobije srčanu pumpu na niškoj kardiohirurgiji, dodaju. Lista čekanja za operacije na srcu u Nišu više ne postoji, a naredne operacije zakazuju se već za sredinu juna, kaže dr Dragan Milić direktor Klinike za kardiohirurgiju i transplantaciju. Za sada, zahvaljujući stručnjacima iz KC Srbije koji kontinuirano obučavaju niške lekare.

“Do kraja godine 3 niška kardiohirurga moćiće samostalno da operišu, a sledeće godine za ovaj poduhvat biće spremno ukupno 5 specijalista” – ističe.

Očekuju i da do kraja godine klinika bude potpuno opremljena i da još jedna operaciona sala bude funkcionalna. Intenzivna nega bi trebalo da ima ukupno 11 kreveta, što je za 5 više nego što ih je trenutno. Kada budu ispunjeni ovi uslovi, na klinici će moći godišnje da operišu čak do 500 pacijenata.

“Ovo je svetski standard što se broja operacija tiče. Ipak, Srbiji fali još ovakvih centara jer je neophodna kardiohirurgija na million stanovnika” – rekao je Miljko Ristić iz Ministarstva zdravlja.

Operacije u niškoj kardiohirurgiji su do sada bile vrlo uspešne, sa stopom smrtnosti od 2 odsto. Operisali su i 31 pacijenta sa jedinstvene liste čekanja iz drugih delova zemlje.

Srbija je na drugom mestu po smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, odmah posle Rusije. Niška kardiohirurgija će, uz postojeće centre, delimično smanjiti stopu smrtnosti, jer će skratiti jedinstvenu listi čekanja, dodaju.

Klinika za kardiohirurgiju otvorena je novembra 2014. i do sada je ukupno operisano 180 pacijenata.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login