„Pesnička hrisovulja“ za Sašu Mićkovića

KNJIŽEVNOST, NAGRADE  

SJAJNE VESTI IZ PARAĆINA

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade i povelje „Pesnička hrisovulja“ je Saša Mićković. Pored četiri knjige poezije (Jastreb u oluji, autorsko izdanje (2011), Božanska Srbija, izdavač Beoknjiga, Beograd (2012), Račanski pesnički svitak, koautor, izdavač Narodna biblioteka Radoje Domanović, Rača (2013), Duhovna zarenja, izdavač Gramatik, Beograd (2014)) koje je Saša napisao u štampi je i nova zbirka koja se zove „Špil soneta“. U njoj će se naći 52. soneta, i očekuje se da će biti odštampana do kraja maja. Nagrada „Pesnička hrisovulja“ ustanovljena je u Paraćinu 2005. godine, a dodeljuje je Srpska duhovna akademija.

„Neke nagrade nikada ne stignu na pesničku adresu, neke stignu sa zakašnjenjem, a poneke i u pravom trenutku, i to je za mene upravo -Pesnička hrisovulja-“ – rekao je Saša Mićković.

Saša Mićković je srpski pesnik, rođen je u gradu Špital, Austrija, 1980. godine, a detinjstvo provodi u Rači Kragujevačkoj, gde uz strica, Radmila Mićkovića, počinje sa pisanjem prvih soneta. Tada upoznaje i Dr Miodraga D. Ignjatovića, koji mu zajedno sa Radmilom otvara pesničku riznicu. Oni ga usmeravaju ka sonetnoj tehnici i tada nastaju prve poetske grumuljice, a pesnik ubrzo izučava preko 50 sonetnih formi, i pomoću njih osvežava svoj stihovez! Saša primenjuje različite sonetne tehnike, zahtevne kraljevske forme. Njegova poezija je splet duhovnih, filozofskih i emotivnih niti, koje su upletene u venac od preko 700 soneta! Za Sašu je sonet metrički uređena, stilski izbrušena pesma, koju prati lepršavost muzike, savršen sklad reči i harmoničnost. Sonet je pesnički dvorac u kome se mnoge čarolikosti kriju mameći lepotom izražaja. Začetnik je sonetne forme nazvane „Klepsidrični sonet u ogledalu sa akrostihom“, a ime formi je dao Časlav Đorđević, taj sonet je retrogradni i može se čitati u oba smera. Mićković 21.05.2014. godine odlazi u Pariz, vođen željom za daljim poetskim inspiracijama i vizijama! Tako nastaje i zbirka ljubavnih soneta „Raspečaćena pisma ženi“!
Pesme objavljuje u štampanim i elektronskim časopisima kao što su: Književne novine, Trag, Prolom, Svitak, Brankovina, Književne vertikale, Zvezdani kolodvor, Koreni – list Srba iz rasejanja, Ljudi govore (Toronto), Bosanska vila, Majdan, Naslijeđe, Sretanja, Slovoslovlje, Voštanice, Jesenjin, Riječ, Jež, Etna, Nosorog, Šipak, Avlija magazin, uvršten je u leksikon Srpski pisci u rasejanju 1914-2014 i dr. Član je književnog kluba Branko Ćopić iz Beograda.

Facebook profil: https://www.facebook.com/sasa.mickovic

BRAVO SAŠA!
SJAJNO!



2 odgovora na temu "„Pesnička hrisovulja“ za Sašu Mićkovića"

  1. Pingback: Saša Mićković - Dobitnik godišnje nagrade opštine Rača - Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login