Danica Zečević osvojila zlatnu, a Jana Vučković bronzanu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke

MATEMATIKA, NAGRADE  
Danica Zečević osvojila zlatnu, a Jana Vučković bronzanu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke

SJAJNE VESTI DONOSI DANICA ZEČEVIĆ I JANA VUČKOVIĆ

Učenica treće godine Matematičke gimnazije u Beogradu Danica Zečević, sa 27 bodova osvojila je zlatnu medalju na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke održanoj u Rumuniji od 10. do 16. aprila ove godine. Danica je i članica Regionalnog centra za talente “Mihajlo Pupin”, a ovo je bilo treće međunarodno takmičenje (pre toga predstavljala je Srbiju i Pančevo u Makedoniji na juniorskoj Balkanijadi i na takmičenju u Rusiji). Pored Danice još jedno odličje, tačnije bronzanu medalju, odnela je Jana Vučković.

Evropska matematička olimpijada za devojke održana je u rumunskom gradu Bušteni, a učestvovalo je oko 40 država koje nisu bile samo iz Evrope. Zbog popularizacije ove nauke među devojkama bilo je dozvoljeno takmičenje i za druge zemlje. Bilo je učesnica iz Ekvadora, Amerike, Saudijske Arabije, Japana, Izraela, … Pravilo na takmičenju je bilo da svaka zemlja šalje 4 najbolje devojke, pa je samim tim konkurencija bila veoma jaka. Takmičenje se odvijalo u dva dana, i po 3 zadataka za svaki dan. Vreme za izradu zadataka bilo je ograničeno na četiri i po sata.

„Zanimljivo mi je da vidim samo devojke, jer mi učenice u Matematičkoj gimnaziji, navikle smo da su momci brojniji. Onda sam došla u sredinu u kojoj su oko mene sve devojke, njih preko 150. Sedela sam na takmičenju pored devojke iz Saudijske Arabije. Ne znam da li bih ikada upoznala devojku iz tog kraja sveta da nije bilo tog takmičenja. Zbog toga su takva takmičenja divna, jer možemo da se upoznamo s ljudima koji imaju slična interesovanja a koji su iz raznih krajeva sveta.“ – rekla je Danica

Istakla je još da joj je najteža oblast na takmičenju bila kombinatorika. Objasnila je da se medalje na takvim takmičenjima ne dele kao u sportu, već postoji više zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja i uglavnom su male razlike u bodovima. Danica govori koliko se dugo priprema za ovako značajna takmičenja:

„Uglavnom za takmičenje iz matematike nemam određeno vreme koje se pripremam, bitan je kontinuitet i sve ono što sam radila od trećeg razreda osnovne pa do sada. Pripremam se od kada sam počela da se bavim matematikom, a intenzivnije pripreme dve nedelje pred takmičenje.

Iako nije lako uskladiti školu i obaveze na takmičenjima, Danica Zečević je napomenula da može sve da se postigne dobrom organizacijom. Ipak, teško je kada se izostaje puno iz škole i to treba nadoknaditi:

„Kod nas u školi dosta se učenika takmiči i ako bi se svima gledalo kroz prste zbog takmičenja, ne bi imalo smisla, tako da su dosta zahtevni profesori kada se vratimo sa nekog takmičenja“

Danica kaže da nije očekivala zlatnu medalju, već srebro, ali kada je shvatila šta je uradila, veoma se obradovala. Organizatori su, osim medalja, poklonili najboljima fotoaparat i štampač. U Regionalnom centru za talente i dalje vredno vežba fiziku i matematiku jednom nedeljno, a pred takmičenje se priprema i češće.

Svoju srednju školu ocenila je jednom od najboljih u Evropi, a za đake kaže da postižu vrhunske rezultate. Za dalje planove izdvojila je da će konkurisati u inostranstvu za stipendiju za studije, a smatra da iako ostane u Srbiji da se školuje, neće joj teško pasti.

Na takmičenju su učestvovale:

Danica Zečević – zlatna medalja
Jana Vučković – bronzana medalja
Katarina Nikolić – pohvala
Staša Kostić.

U pratnji učenica su bili lideri reprezentacije Marija Jelić i Miloš Stojaković, saopštila je Matematička gimnazija.

Izvori: RTV Pančevo, Matematička gimnazija Beograd

BRAVO ZA NAŠE DEVOJKE!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login