Cena graška stabilna već nekoliko godina

POLJOPRIVREDA  

SJAJNE VESTI & AGROKLUB

Poslednjih godina grašak ima stabilnu cenu na tržištu. Naš sagovornik, Dragan Jugović iz Male Drenove kod Trstenika, sa svojom porodicom proizvodi različite vrste voća i povrća, među kojima je i grašak. Njegovo iskustvo pokazuje da proizvodnja ovog povrća nije zahtevna, a donosi zadovoljavajuću zaradu.
Dragan već osam godina grašak proizvodi na 15 ari. Sa ove površine proizvede između 1,5 i 2 tone graška u mahuni. Grašak je sada u fazi cvetanja, a trebalo bi da stigne za berbu sredinom juna. Početak berbe zavisi od vremenskih uslova.

Grašak je bolje prodavati u mahuni

Iskustvo našeg sagovornika pokazuje da je grašak bolje prodavati u mahuni. Dragan kaže da se na taj način ostvari bolja zarada uz manje posla: „Grašak prodajemo u mahuni, ovako se više isplati. Manje rada, a veća zarada. Prodajemo na veliko na pijaci u Trsteniku. Prošle godine je cena u početku bila 100 dinara, kasnije je pala na 80 din/kg.“ Međutim, kako naš sagovornik objašnjava, kada se grašak prodaje u mahuni, ne može da stoji. Morate ga prodati istog dana, zato što mahuna pobeli.
Na svom domaćinstvu sa petočlanom porodicom Dragan proizvodi razne vrste povrća: papriku, paradajz, plavi paradajz, kao i razne vrste voća: grožđe, šljive, jabuke i kupine. Od svake vrste gaje onoliko koliko mogu porodično da odrade. Jedino kada je berba, uzimaju sezonske radnike.

Nije potrebno navodnjavanje

Dragan tvrdi da se proizvodnja graška najbolje isplati od svih vrsta povrća koje proizvodi. „Za proizvodnju graška ne treba puno, nije zahtevan. Osim semena, potrebno je i đubrivo koje dodajemo uz seme. Obično sejemo u martu. Još jednom prihranimo i to je to. Nije potrebno navodnjavanje. Kada krene berba, porodica za dan nabere između 350 i 400 kilograma“, kaže Dragan.
Kiše koje su padale prethodnih dana, nisu bile pogodne za ovo povrće. Na taj način se odlaže cvetanje i smanjuje kvalitet. Prevelike padavine mogu da unište cvet.

„Proizvodnja graška ne zahteva velika ulaganja, a sa druge strane donosi zadovoljavajuću zaradu. Poslednjih godina ovo povrće ima stabilnu cenu. Iskustvo našeg sagovornika pokazuje da je grašak jednostavno uzgajati i da je isplativije prodavati ga u mahuni.“

Skroma ponuda

Za stabilnu cenu graška, zaslužna je skromna ponuda ovog povrća. Dragan kaže da je on u svom selu jedini proizvođač. „Na pijaci nije velika ponuda. Ovde samo ja gajim grašak. Ima proizvođača sa druge strane Morave iz drugih sela, na pijaci kod nas prodaju i proizvođači iz okoline Kraljeva“, kaže Dragan.
U budućnosti ovaj proizvođač ne planira da proširuje proizvodnju ovog povrća. Pristizanje svih povrtarskih i voćnih vrsta raspoređeno je tokom godine, tako da mogu da postignu porodično da obrade.

Autor: Julijana Mijajlović
Foto: bigstockphotos.com; tonisalado

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login