17. “Sremska kulenijada” u Erdeviku

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM  

SJAJNE VESTI IZ ERDEVIKA

Ljubitelji dobrog kulena imaće priliku da ove subote (4. jun 2016.) uživaju manifestaciji koja se po 17. put održava u ErdevikuXVII “Sremska kulenijada”. Iz godinu u godinu ova manifestacija ima sve važnije mesto među savremenim turističkim proizvodom Srbije i Vojvodine.
Ovo je jedinstven doživljaj za posetioce jer imaju priliku da upoznaju kulturu, da se druže, možda čak i sudeluju ali i da se dobro zabave. Kulen je autohtoni proizvod u Regionu Srema tako da ova manifestacija dobija na značaju.
“Sremska kulenijada” je jedinstven festival za celi Srem koji okuplja i afirmiše širok spektar kulturne raznolikosti regije i njegove ekonomske potencijale kada je hrana i turizam u pitanju.

Erdevik je jedno od najlepših naselja na Fruškoj gori. Ovo naselje, utonulo u zelenilo stoletnog raslinja i vinograda, okićeno rascvetalim vrtovima i cvetnim terasama, ovo lepo naselje ostaje u srcima onih koje se ovde rode, žive ili se bar jednom zateknu. Nalazi se u trokuglu između Iloka (17 Km), Sremske Mitrovice (26km), i Šida (16km) čijoj opštini teritorijalno i pripada. Sa tipičnom panonskom (kontinentalnom) klimom, s brojnim potocima, izvorima i sa tri jezera, na plodnoj crnici, meštani Erdevika se bave poljoprivredom, a čuveni su po svojim vinogradima i vinima. Šume se protežu na površini od 1.500 ha i zaštićene su u nacionalnom parku Fruške gore, šume lipe, hrasta, bukve, bagrema, bora i smrče, idealno su skrovište mnogovrsne divljači, a posebno jelena, muflona i divljih svinja.
Dobra infrastruktura, broj izlagača i posetitelja, ponuda regije, podršku sponzora je dobar i dovoljan razlog da se krene u organizaciju i ove 17. “Sremske kulenijade”.

“Sremska kulenijada” promoviše, neguje i slavi najvredniji i najatraktivniji proizvod od svinjskog mesa – kulen.

Kulenijada je takmičenje fizičkih i pravnih osoba u tradicionalnoj proizvodnji kulena u prirodnom i veštačkom omotaču, s bogatom ponudom crvenih i belih vina i celodnevnim kulturno-umetničkim programom.Program Kulenijade se sastoji od takmičarskog i izlagačko-revijalnog dela. U takmičarskom delu učesnici su proizvođači kulena, u izlagačkom su proizvođači drugih prehrambenih proizvoda, vina, rakije, sireva, peciva dok u revijalnom delu sudeluju kulturno-umetnička društva iz Srema.

Takmičarski deo

Za ocenjivanje kvalitete kulena zadužena je tročlana komisija sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu, Instituta za higijenu i tehnologiju mesa Beograd i Tehnološkog fakulteta Novi Sad.
Na kulenijadi se ocenjuje 6 osobina proizvoda i to:
– spoljni izgled,
– izgled preseka,
– konzistencija i čvrstoća odreska,
– miris,
– ukus,
– boju i održivost boje.

Za sve zainteresovane takmičare predaja kulenova za takmičenje je besplatno. Takmičari na raspolaganju imaju 2 dana da predaju kulene u naznačenim Veterinasrskim stanicama ovlaštenim za prijam uzoraka:

Šid, ulica Vuka Karadžića 4;
Erdevik, ulica Sveti Sava 26;
Kuzmin, ulica Zadružna 41;
Sremka Mitrovica, ulica Petra Preradovića 76

Napomena:
Proizvođači lično, kazneno i materijalno odgovaraju za svoj proizvod tj. uzorak koji predaju na takmičenje iu tom smislu su obavezni potpisati Izjavu koja se nalazi unutar Knjige uzoraka i čini njezin sastavni dio. Uzorak koji se predaje mora biti nenasečen, najmanje težine 500 gr, a može biti u prirodnom crevu-kati ili veštačkom crevu.

Dan pre održavanja Kulenijade, vrši se ocenjivanje od strane stručne komisije a na dan održavanja Kulenijade proglašavaju se pobednici. Svi predati Kuleni su pod šiframa tako da se sami pobednici znaju tek nakon objavljivanja šifara i odazivanja takmičara sa drugim delom šifre. Upravo to daje još veću čar celom događaju, jer niko ne zna rezultate do same objave.

Nagrađeni takmičari u kvalietu kulena, prvo, drugo i treće mesto u kategoriji prirodni i veštački omotač, dobijaju zlatnike u vrednosti od 5, 3 i 2 grama i Diplome, a svim učesnicima se dodeljuju Zahvalnice za podršku i doprinos “Sremskoj kulenijadi”.

Ukoliko ste u prilici dođite u Erdevik i učinite ovu manifestaciju još većom i značajnijom.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login