Kako sprečiti štete malog crvenog pauka?

EDUKACIJE, POLJOPRIVREDA  
Kako sprečiti štete malog crvenog pauka?SJAJNE VESTI & AGROKLUB

Crveni pauk ili baštenska grinja (Tetranychus urticae) je širokorasprostranjena štetočina biljnih vrsta koje se gaje na otvorenom ili zatvorenom prostoru.
Telo mu je ovalnog oblika, dimenzija 0,3-0,5 mm. Prezimljava kao odrasla jedinka ispod opalog lišća na površini zemljišta, ispod kore drveća ili u zemlji na dubini do 10 cm. Ženke se u jesen sakupljaju na skrivenim mestima i obrazuju grudve. U martu one napuštaju skloništa i jaja polažu na listovima. Najbolji uslovi za njihov razvoj su kada temperatura vazduha dostigne vrednost od oko 20ºC a vlažnost 70%. U takvim uslovima crveni pauk se brzo razmnožava, pa dolazi do prenamnožavanja. Tokom jedne godine ova štetočina može da ima preko 10 generacija. Veoma su sitni i laki, a to doprinosi njihovom brzom širenju. Sa biljke na biljku se prenose pomoću vetra, preko ruku ili odeće.

Simptomi napada crvenog pauka

Oštećenja pričinjavaju larve i odrasli insekti prilikom ishrane, ubodima i sisanjem. Na listovima su primetne sitne bele tačke koje se pri jačem napadu spajaju u veće. Zbog toga ceo list menja boju, postaje svetliji, vene i suši se. Kod jačeg napada ove štetočine dolazi do deformacije napadnutih delova, biljke zaostaju u rastu, pa nastaje prevremena defolijacija (opadanja listova).

Prevencija pojave crvenog pauka

Osnovna mera prevencije pojave crvenog pauka je redovan pregled biljaka. Nove biljke treba držati odvojeno od starih, pa tek kada se uverimo da su biljke u dobroj formi, možemo ih pridružiti ostalim biljkama. Ukoliko se primete simptomi bolesti ili oštećenja lakše je tretirati jednu biljku nego čitavu kolekciju. Vizuelnim pregledom ne možemo sa sigurnošću odrediti da li je nova biljka zaražena ili da li su prisutne štetočine, a simptomi se javljaju nekoliko dana nakon nabavke biljke.
Ubrzanom razvoju i reprodukciji pauka doprinosi suv vazduh. Zbog toga prostorije češće treba provetravati a biljke osvežavati vodom. Pauci ne vole visoku vlažnost, pa je prskanje vodom najjeftinija preventivna mera. Takođe je potrebno redovno provetravati zatvorene prostore.

Mere borbe protiv crvenog pauka

Sapunica
Napadnute biljke mogu se tretirati sapunicom dobijenom rastvaranjem sapuna u toploj vodi. Koriste se sapuni koji ne sadrže oksidaciona sredstva. Izaberite prirodne sapune. Sačekajte 2-3 sata i sperite sapunicu sa lista. Sapunica na listu formira film i ne dopušta biljci da diše.

Alkohol
Crveni pauk ne podnosi ni alkohol. Dobar rezultat u borbi protiv ovog pauka daje 96%-tni alkohol. Najčešće se koristi u zaštiti cveća u domaćinstvu. Neophodno je nakvasiti čitavu površinu lišća i biljke. Alkohol nije potrebno razređivati jer će razređen brže ispariti sa površine lista, pa može da izazove opekotine. Alkohol može da se upotrebljava i za pranje saksija, prozorskih okvira jer prodire u sve pukotine i uništava pauke koji su se u njih sakrili. Ukoliko su saksije sa cvećem stajale na prozorskoj dasci operite i zavese, zato što se pauci mogu sakriti i u zavesi. Nakon 7 dana tretman treba ponoviti.

Maslačak
Najpre se 200-400 g usitnjenog korena ili 500 g svežih listova potopi u kantu s toplom vodom (temperatura vode ne treba da bude iznad 40°C). To se ostavi 2-3 sata i nakon toga se procedi. Preparat se koristi sveže pripremljen. Prvi tretman se obavlja pre, a drugi posle cvetanja. Ako je napad pauka jak, tretman treba ponoviti posle 10-15 dana. Koren maslačka može se prikupiti u jesen i čuvati prekriven na suvom i tamnom mestu (po mogućnosti u podrumu). Preparat od maslačka koristi se protiv pauka i lisnih vaši.

Duvan
400 g suvog duvana potrebno je potopiti u 10 l vode i ostaviti jedan dan. Nakon toga treba ga kuvati 2 sata, ostaviti da se prohladi i potom procediti. Preparat zatim treba razrediti sa 10 l vode i u njega pre upotrebe dodati 50 g sapuna.

Kamilica
Kamilica je lekovita biljka koju treba saditi u baštama i voćnjacima. Svojim mirisom ona odbija pauke. Za pripremanje preparata od kamilice potrebno je uzeti 1 kg suve ili 3 kg sveže kamilice i potopiti je u 10 l vode zagrejane na temperaturu 60-70°C i ostaviti je da stoji potopljena 12-16 sati. Nakon toga ovu smesu je potrebno procediti i razblažiti 2-3 puta. U sve to se može dodati i 40 g sapuna.

Krompir
Preparat od lišća krompira pravi se tako što se 1,2 kg listova usitni i potopi u 10 l tople vode i ostavi tako potopljeno 3-4 sata. Nakon što je preparat odstojao, on se procedi i u njega se doda 40 g sapuna. Za tretiranje se uvek koristi svež preparat.
Ren i nana su biljke koje, takođe, možemo da koristimo za suzbijanje crvenog pauka.

Beli luk
U borbi protiv crvenog pauka upotrebljavaju se preparati od belog luka pripremljeni na različite načine. Oni su pri tome izuzetno efikasni.
Tretmani sprovedeni prirodnim preparatima moraju se ponavljati u zavisnosti od jačine napada i karakteristika samog preparata. U biološkim merama borbe protiv crvenog pauka i drugih vrsta iz ove porodice, npr. crveni voćni pauk, mogu se koristiti navedeni preparati, ali je takođe uspešna mera i unošenje pauka predatora Phytoseiulus persimilis u zatvorene prostore. Da bi pauci predatori bili efikasni u borbi protiv crvenog pauka njihova brojnost treba da bude 0,1-1 po listu. Za suzbijanje crvenog pauka i lisnih vaši u voćnjacima ili zatvorenim prostorima, kao i za suzbijanje tripsa, takođe, mogu da se iskoriste stenice iz porodice Orius.

Foto: Chocolife/Bigstockphoto
Autor: Ranka Vojnović

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login