Niški planinari osvojili deset vrhova Karpata za jedan dan

OSTALI SPORTOVI  
Niški planinari osvojili deset vrhova Karpata za jedan dan

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

U organizaciji niškog planinarskog kluba „Mosor“ u dvodnevnoj akciji na kojoj su se pridružili i planinari iz Aleksinca, Sokobanje, Pirota i Donjeg Dušnika osvojeno je deset vrhova preko 2000 metara nadmorske visine na planinskom vencu Parang. U pitanju je deo južnih Karpata u Rumuniji, uspon je izveden u nedelju 5. juna, prethodnog dana u subotu osvojen je još jedan vrh blizu ski centra Ranca, u pitanju je Papusa 2135 m.

Da je reč o veoma zahtevnoj stazi govore podaci. Planinari su do najvišeg vrha ovog planinskog venca, Parangul mare 2519 m, u oba pravca imali preko 30 km i skoro 2000m visinske razlike. Staza do pomenutog vrha vodila je preko mnogobrojnih vrhova visine preko 2000 (Lezer, Setea Mare, Setea Mica, Lesul, Gruiu, Piatra Taiata itd).
Uspon je trajao ukupno pet sati a silazak još četiri. Planinare je pri silasku dodatno usporilo nevreme u vidu jakog pljuska, grada, vetra i veoma slabe vidljivosti.

Na kraju su se svi uspešno vratili do početne tačke. Naporna staza je idealna priprema za planinare iz ove grupe koji planiraju da osvajaju najviše vrhove Evrope, Elbrus i Mon Blan, u julu mesecu. Vredno je reći da je od ukupno 21 planinara bilo čak 10 devojaka.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login