Borovnice sa Kosmaja svetskog kvaliteta (VIDEO)

IZVOZ, POLJOPRIVREDA, VOĆARSTVO  
Borovnice sa Kosmaja svetskog kvaliteta (VIDEO)

SJAJNE VESTI & AGROKLUB

Borovnica iz Srbije stekla je status vrlo isplative vrste. Za nju su zainteresovani kupci iz Rusije i EU. Problem adekvatna radna snaga.

Na parcelama Aleksandra Milića, proizvođača borovnica iz Šepšina berba je uveliko u toku. Na površini 1,5 ha on uzgaja prevashodno sortu Djuk koja se odlično pokazala na našem podneblju i nadmorskim visinama do 1400 m. Ta sorta je takođe vrlo pogodna za transport i što je najvažnije stiže u junu kada je njena cena u Evropi visoka.

„Prinos je izuzetan, kao i svake godine, ako borovnicu dobro pripremimo i ako uradimo dobru fertirigaciju. Ove godine smo počeli da radimo po jednom holandskom konceptu u negovanju borovnice sa predatorima i biološkom zaštitom“ – objašnjava Aleksandar Milić.

Oformljena grupacija radi boljeg plasmana

Sa klijentima, sa kojima je i podigao zasade, Milić je oformio grupaciju, neku vrstu neformalne kooperacije. Kako kaže oni vrlo jednostavno funkcionišu. Sve je transparentno. A ono što je suštinska razlika, grupacija nije napravljena da bi trgovali tuđom robom već da bi sopstvenu robu zajednički prodali uniformno po evropskim standardima.

U poslednjoj deceniji borovnica je stekla status vrlo isplative vrste jer su za nju zainteresovani kupci iz inostranstva (Rusije i EU). O ceni, prinosu, kvalitetu, kao i o problemima pronalaska odgovarajuće radne snage Aleksandar Milić govori u ovom video prilogu:

Foto: bigstockphoto.com/Subbotina Anna

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login