Zašto je dobro boraviti tokom leta na planini?

SAVETI, TURIZAM, ZDRAV ŽIVOT  
Zašto je dobro boraviti tokom leta na planini?

SJAJNE VESTI SAVETUJU: BORAVAK NA PLANINI TOKOM LETA

Leto je već uveliko počelo, a Vi se još niste odlučili da li ćete godišnji odmor provesti na planini ili na moru. Izbor zavisi i od toga šta više prija Vašem senzibilitetu. Da li više volite da uživate po sunčanom danu na plaži dok Vas zapljuskuju talasi, ili ste pre za duge šetnje po prirodi i čistom vazduhu?
Za koju god opciju da se odlučite, sigurno ćete uživati u blagodetima koje nude obe varijante. U tekstu koji sledi ukazaćemo Vam na prednosti ako se odlučite za odmor na nekoj od planina, ili Vas možda ubediti da se ovog leta umesto mora ipak opredelite za boravak u prirodi.

Prednosti planine tokom leta

Prva i zasigurno najveća prednost za one koji baš i ne vole vrele dane tokom leta jesu umerene i prijatne temperature na planinama. Planinska klima koja je karakteristična po svežem i čistom vazduhu i bogatsvu kiseonika učiniće da se napunite pozitivnom enerijom i oslobodite nagomilanog stresa tokom godine.
Pored pogodnije klime, tu su i brojne aktivnosti koje Vam stoje na raspolaganju. Možete šetati proplankom i slušati cvrkut ptica i žubor vode, voziti bicikl po prirodi, uživati u ukusu šumskih jagoda ili ići na planinarenje ako ste zaljubljenik ovog sporta. Pored toga, za one avanturističkog duha, kao i za one koji su željni adrenalina na raspolaganju su ekstremniji sportovi poput rečne regate i kajakarenja.
Ako živite u gradu gde je velika zagadjenost vazduha, već prvog dana boravka na planini osetićete drastičnu promenu. Svež i čist vazduh učiniće da se osećate preporođeno, a raspoloženje će Vam se neminovno poboljšati. Ujedno, odmorićete se od svakodnevne gradske buke i vreve, i napuniti baterije za nove radne izazove.
Boravak na planini je izuzetno delotvoran za ljude koji imaju zdravstvenih problema poput dijabetesa, anemije, probleme sa štitnom žlezdom, kardiovaskularnim oboljenjima, kao i probleme sa astmom i alergijama. Zdravim ljudima, planinski vazduh će takođe itekako prijati, posebno onima koji su naporno radili tokom godine i koji su iscrpljeni zbog posla.

Srbija – zemlja bogata planinama

Kao što znate, naša zemlja je bogata raznovrsnim planinama na kojima možete uživati i provesti najlepše dane tokom leta. Planinski turizam Srbije se iz godine u godinu sve više razvija i dobija na značaju što se može videti iz sve većeg broja ponuda agencija koje nude smeštajne kapacitete za odmor na nekoj od naših planina.
Postoji mnogo mesta na planinama u Srbiji čija je priroda u potpunosti netaknuta, što nailazi na oduševlje brojnih turista koji se nađu na takvim mestima. Predeli kao iz bajke, učiniće da na trenutak pobegnete od stvarnosti i zađete u svet mašte i uživanja.
Svakako, jedna od najatraktivnijih i najposećenijih planina kako tokom zime, tako i tokom leta jeste Zlatibor – planina bogata četinarskim šumama i raznovrsnim lekovitim biljem. Planinu često nazivaju i vazdušnom banjom zbog svoje specifične i izuzetno povoljne klime koja blagotvorno deluje na zdravlje ljudi.
Ako se odlučite za duži boravak, apartmani Zlatibor su pravo rešenje. Doživećete nazaboravno iskustvo i poželećete da se i sledeće godine vratite na isto mesto.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login