Pre 30 godina napravio panoramske fotografije Niša (FOTO)

ISTORIJA GRADOVA  

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Nišlija Milan Reljić poznatiji kao Relja, zaslužan je što danas imamo panoramske fotografije Niša iz osamdesetih godina. Svojim foto-aparatom zabeležio je Trg kralja Milana, prostor gde se danas nalazi TC „Kalča“, Dom zdravlja, tadašnji završetak Bulevara Nemanjića, Čair i mnoge druge zanimljive detalje. Fotografije je izradio tek tridesetak godina kasnije, kada je kupio skener koji može da objedini 3 negativa, objašnjava.
Kao dvadsetogodišnjak Milan Reljić imao je mehanički foto-aparat, proizveden krajem sedamdesetih godina u Rusiji. Bio je marke Horizont i imao objektiv koji šeta s jedne na drugu stranu tako da zauzme 3 negativa i napravi panoramsku fotografiju, koja tada nije bila uobičajena. Danas svaki telefon pravi ovakve panorame, a Reljine su svakako dragocene.

„Imao sam puno negativa iz perioda od 1983. do 1986. godine. Na žalost, neki su izgubljeni. Potpuno sam zaboravio na njih dok nisam shvatio da mogu da izradim fotografije uz pomoć skenera“ – kaže.

Bilo mu je posebno interesantno da zabeleži trenutke kada su stare kućiće u centru grada bile srušene kako bi bili izgrađeni novi veliki objekti, poput „Kalče“ i „Niške banke“. Fotografisao je i moto i auto trke na današnjoj auto pijaci, kraj Bulevara Nemanjića koji je tada bio kod kružnog toka na raskrsnici sa ulicom Vojvode Mišića… Osamdesetih je bilo teško uraditi fotografiju na papiru, dodaje. On je fotografisao, a njegov otac koji je takođe bio ljubitelj fotografije, nosio je filmove na izradu jer je poznavao vlasnike fotografskih radnji. Ipak, tada nije bilo mogućnosti da se izrade panoramske fotografije, pa ih je uradio zahvaljujući digitalnoj tehnologiji.

U njegovoj porodici se foto-aparat koristi oko jednog veka, a njegov pradeda Božidar Popović, prvi upravnik škole „Vožd Karađorđe“ po oslobođenju Niša, ima porodičnu fotografiju iz 1890. godine. Njegov deda Bora Popović je na fotografiji otvaranja niškog Muzeja, kao jedan od osnivača.

Reljine, kao i fotografije njegovih predaka nalaze se u arhivima, časopisima i knjigama i zauvek će ostati da posvedoče o jednom razdoblju u razvoju Niša. Sarađivao je sa Narodnim novinama, koje su objavljivale njegove fotografije stranih prestonica. Ipak, niko se iz njegove familije nije fotografijom bavio profesionalno. Amaterski, Relja i danas fotografiše, a nada se da će napraviti snimak koji će za 30 godina biti interesantan.

Milan Reljić radi u Niškom kulturnom centru, a još od početka osamdesetih bavi se računarima. Uvek ga je zanimala tehnika pa je upisao mašinsku školu, a zatim i Mašinski fakultet. Tada je često putovao u inostranstvo kako bi nabavljao računarsku opremu, a kako je za kompjuter bilo potrebno i do 5.000 maraka, morao je da proda svoj prvi jači motor kako bi ga kupio. U to vreme, objašnjava, bilo je para ali u Jugoslaviji nije moglo mnogo toga da se nabavi. Mogao je da kupi ruski ili istočnonemački foto-aparat i po koji objektiv, dok je ostalo moralo da se švercuje iz inostranstva, govori.

„Kada sam hteo da kupim računar iz Engleske dobio sam pismeni odgovor sa izvinjenjem što ne mogu tako visoku tehnologiju da prodaju zemljama „iza gvozdene zavese“. Tada smo imali drugi problem, imali smo para ali nismo imali šta da kupimo, sad možemo da kupimo šta hoćemo ali nema para“ – dodaje kroz osmeh.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

BRAVO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login