Počeo praznik folklora: Kolo, latino, polka i valcer

DOGAĐAJI, PROMOCIJA SRBIJE  

SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI

Defileom kroz Obrenovićevu ulicu i nastupom ansambala na amfiteatru na Keju, počeo je 9. Međunarodni studentski festival folklora koji će se završiti 20. jula velikim koncertom na Letnjoj pozornici. Ove godine Nišlije će moći da vide folklorne ansamble iz šest zemalja, a najveća atrakcija festivala su učesnici iz San Hozea (Kostarika), koji su prvi put u Srbiji.

Šarene nošnje i nasmejana lica oko tri stotine učesnika 9. Međunarodnog studentskog festivala folklora ulepšali su nišku glavnu ulicu i Trg kralja Milana, a pred prepunim amfiteatrom na Keju predstavili su svoju bogatu folklornu tradiciju ansambli iz Bugarske, Mađarske, Slovenije, Rumunije, Kostarike i Srbije.

Folklorni ansambl „Dragatuš“ iz istoimenog mesta u blizini Črnomlja (Slovenija), sledeće godine slavi 60 godina postojanja. Iako Dragatuš broji tek 250 stanovnika, njihov ansambl ima 50 članova, a igre uvežbavaju vikendima.

„Mi smo malo selo i pošto nas je malo, moramo biti inovativni. U društvu imamo i dečju grupu, oni se uče i kroz dve-tri godine moći će da nam se pridruže. Otprilike na svakih deset godina formiramo novu dečju grupu i tako se ansambl neprekidno obnavlja.“ – rekao je Tadej Sink, vođa ansambla.

Selo Dragtuš četvrto je po veličini u oblasti Bela Krajina u Sloveniji, a u ovoj oblasti koja ima 26.000 stanovnika aktivno radi osam folklornih grupa. Ansambl „Dragatuš“ je 2014. godine bio predstavnik Slovenije na Folklorijadi u Mađarskoj.

„Igramo tradicionalne igre iz Bele Krajine, sa 12 koreografija u belim nošnjama. Na ovom festivalu predstavićemo i naše nove, tamne nošnje. Tamne nošnje su nastale početkom 20. veka, a igre su tipične za Sloveniju – polke i valceri. Svake godine idemo na bar jedan međunarodni festival folklora, sretni smo da smo sada u Nišu, a niški ansambl je prošle godine bio u Črnomlju na našem najvećem festivalu „Jurijevanje“ – dodao je gost iz Slovenije.

Kostarika /orig. Costa Rica/ se nalazi u Srednjoj Americi, okružena je Nikaragvom, Panamom, Karipskim morem i Tihim okeanom. Podneblje je svakako uticalo na živopisne nošnje, muziku i ritmove koji podsećaju na meksičke. Folklorni ansambl „Rejkure“/ orig. Rey Curre/ dolazi na Festival iz glavnog grada San Hosea.

Daniela Rodrigez, članica ovog ansambla, za Niške Vesti kaže da tek četiri godine rade u ovom sastavu, ali grupe sačinjavaju iskusni muzičari i igrači koji su došli iz drugih ansambala.

„Mislimo da ćemo dobro predstaviti Kostariku na ovom festivalu. U ansamblu je nas četrdeset troje i svi smo prvi put u Srbiji, ali ne i u Evropi. Bili smo u Francuskoj.Vaša zemlja je divna i drugačija, ovde su divni ljudi, svi se prema nama ponašaju ljubazno i zaista smo zahvalni srpskom narodu. Nadam se da ćemo se vratiti nekada. Vidim da je latino američki folklor atraktivan ovde, zato ćemo dati sve od sebe da opravdamo poverenje“ – kazala je Daniela Rodrigez.

Za sve koji su propustili praznik folklora na amfiteatru na Keju, „popravni“ je 20. jula na Letnjoj pozornici kada će svi ansambli imati celovečernji koncert, a cena ulaznice je 200 dinara. Organizator Međunarodnog studentskog festivala folklora je devetu godinu za redom Studentski kulturni centar Niš.

U saradnji sa NIŠKIM VESTIMA ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login