Alternativna goriva i pogoni motora automobila za budućnost

AUTOMOBILI, SAVETI  
Alternativna goriva i pogoni motora automobila za budućnost

SJAJNE VESTI O ALTERNATIVNIM GORIVIMA

Već jako dugo je potpuno očigledno da je trenutni način proizvodnje automobila odnosno motora sa unutrašnjim sagorevanjem potpuno neodrživ. Količina zagađujućih gasova i čestica koje se emituju iz ovakvih motora i vozila je velika. Nema potrebe mnogo pričati o tome, jer je već dovoljno vremena izgubljeno na bavljenje temom samog uticaja automobila na životnu sredinu. Uticaj postoji. To je dovoljno. Hajde sad da krenemo na rešenja i delanje.

Dosta je filozofije o tome koliko i na koji način automobili vrše emisiju štetnih gasova i time utiču na zagađenje životne sredine. Budućnost je bila jednom, a sada je ponovo. Red je da se stvari okrenu prema njoj odmah kako bi neka nova budućnost bila lepša i prihvatljivija. Počnimo od ideje da postoje alternativni metodi za pokretanje motora automobila, za razliku od standardnih motora u automobilima koje jedva čekamo da damo najbržem kupcu za otkup automobila po boljoj ceni, kako bismo uložili u nove, alternativne automobile.

Koja alternativna goriva za automobile postoje?

Različite vrste automobila koriste različita pogonska goriva. Motori sa unutrašnjim sagorevanjem otkad su osmišljeni i pokreću automobile još s kraja XIX veka, učinili su nemerljivu štetu životnoj sredini, prirodi i čoveku kao završetku tog ciklusa samouništenja kog često nismo ni svesni. Došli smo do tog stepena uticaja na životnu sredinu da se neke posledice mogu uočiti tek kroz nekoliko decenija, ili stotinak godina. Mi ih osećamo tek sad posle intenzivne upotrebe različitih sredstava koja nam olakšavaju život. To je trenutak u okviru kog uočavamo problem. Upravo zato se sve više, ali opet čini se nedovoljno, ulaže u različite vrste alternativnog goriva tj. pogona za automobile kako bi se smanjio uticaj i sačuvala životna sredina.

Najpre se otpočelo sa idejom filtriranja nusproizvoda motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Kako benzinskih motora, tako potom i dizel motora. Učinjeni su značajni pomaci s idejom unapređenja ovih vrsta motora kroz godine, kako samom željom proizvođača nakon izraženih rezultata zagađenja atmosfere, a zatim (u mnogo većoj meri) uticajem i pritiskom zvaničnih organa i organizacija regionalnih uticaja. Upravo ovo je proizvelo i mnoštvo različitih varijacija i propisa o dozvoljenoj emisiji štetnih gasova tj. graničnim vrednostima za emisiju gasova. Danas je pored standardnog dizela, benzina i gasa, kao i njihovih kombinacija (pogotovo kombinacije benzina i gasa) dostupan niz drugih alternativa.

Neki automobili se pokreću na električnu energiju, neki se pokreću na kombinaciju električne energije i postojećih metoda i načina govora. Sa druge strane neki automobili se pokreću na potpuno drugi, novi, savremen način upotrebom vodoničnih gorivih ćelija tj. upotrebom vodonika. Ipak ne u potpunosti, ali dovoljno da se vodonik u kombinaciji drugim goroivima poput benzina, a u skladu sa merama ograničenja emisije i standardima Evropske unije i drugih organizacijskih struktura na svetskom nivou, sprovedu u delo.

#1 Električni automobili

Električni automobili su verovatno najkonkretniji primer i pomak u zaštiti životne sredine kada je u pitanju automobilska industrija. Ovakav, hrabar, korak je predstavljao prvi u potpunosti ekološki metod pokretanja vozila, nakon čitavog veka upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem koji su pokretani na benzin i dizel gorivo.

Sam razvoj elektro motora i električnih automobila je doveo do toga da se konačno ozbiljno shvati mogućnost alternative kod automobila. Iako je prvi električni automobil proizveden još davne 1834. godine, koji se kretao na nepunjive baterije, svoj pravi zamah električni automobili dobijaju tek od početka XXI veka i to ni manje ni više nego Teslom. Naravno bilo je do 1900-ih godina više pokušaja daljeg unapređenja ali su poduhvati propadali, a od 90-ih godina XX veka konačno počinje interesovanje. Ni manje ni više nego sa Toyotom i nekim od prvih vozila na struju. Toyota je uvek prednjačila u modernim poduhvatima, između ostalih i trenutno kada su u pitanju hibridna vozila i razvijanje vodoničnih gorivnih ćelija.

Tesla je najdominantniji proizvođač elektro automobila danas i u potpunosti predvodi kada je u pitanju ova vrsta vozila tj. elektro automobili. Poslednji od Tesla modela je najjeftiniji u njihovoj ponudi – Tesla Model 3.

#2 Hibridni automobili

Hibridni automobili su prelazna ideja koja se pokrenula kao metod uštede potrošnje goriva, smanjenje uticaja na životnu sredinu ali i svih drugih mogućih uticaja kombinacijom različitih metoda filtracije poput katalitičkih konvertera, ali i kombinovanom potrošnjom. Upravo na taj način došlo je do različitih kombinacija motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Najdominantnija varijanta tj. kombinacija je verovatno benzin + električni motor. A tu je od skoro i vodonik koji konačno počinje da se primenjuje uz upotrebu vodoničnih gorivnih ćelija.

Hibridni automobili: benzin + elektro pogon – ovi automobili upotrebljavaju benzin ali i električni motor i pogon za kretanje. Tajna je u kombinovanom radu ova dva načina pogona automobila, pri čemu će se automobil paliti na jedan ili drugi način, a zatim se tokom vožnje može direktno uticati na zamenu načina pogona. Sam benzinski rad motora je takav da se tim načinom elektro motor puni i omogućava potonju uštedu skupocenog benzina, a samim tim i nižu emisiju zagađujućih materija a najviše ugljenikovih oksida u vazduh.

Vodonik + električni motor – vodonične gorive ćelije su deo budućnosti u kojoj se teži potpunom prelasku na vodonik kao gorivo. Slično kao što to čini benzin u kombinaciji sa elektro motorom, tako radi i hibridni automobil na vodonične gorivne ćelije i elektro motor. Način na koji to radi predstavlja potpunu revoluciju, a jedan od automobila koji primenjuje ovakav metod pogona automobila, jeste Toyota Mirai koja je proglašena za najbolji zeleni automobil 2016. Godine.

Vodonični automobili – motori automobila

Iako još uvek budućnost, čisti vodonični automobil – automobili koji se kreću na vodonik kao izvor goriva su još uvek dalja budućnost. Radi se naporno na ovoj ideji, iako se nailazi na različite otpore kao i kod svakog revolucionarnog otkrića koje bi veoma uticalo na trenutni poredak, ekonomski razvoj i sistem određenih uticajnih zemalja.

Ipak, važno je da se na ovoj ideji radi, jer bi se pored električne energije osmislio još jedan veoma održiv način pogona automobila. Smanjenje uticaja na životnu sredinu bi bilo gotovo neznatno, a nepresušnost goriva bi označila potpuno drugačiji pristup za način globalnog privređivanja. Ovakva promena bi imala i velike geopolitičke promene na moć određenih država ali i svemu ostalom. Nažalost zato se samo može pretpostaviti da će se do ovakvog otrića doći kada više ne bude bilo interesa i koristi da se drugačiji, štetniji metodi za proizvodnju motora i automobila, primenjuju.

foto: pixabay.com

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login