Kakva rasveta je idealna za Vaše dvorište?

SAVETI  
Kakva rasveta je idealna za Vaše dvorište?

SJAJNE VESTO O RASVETI ZA DVORIŠTE

Iako možda na prvi pogled deluje jednostavno, rasveta je jedan od najtežih elemenata u okviru dekoracije svakog prostora – bilo enterijera ili eksterijera. Njom se bave i dekorateri prostora i pejzažne arhitekte, sa ciljem da svaki prostor bude dobro osvetljen i estetski oplemenjen. I u jednom i u drugom slučaju umnogome pomaže rasveta.

Ovoga puta, stručnjaci za dekoraciju Vam predlažu kako da rasveta najbolje bude iskorišćena u Vašem dvorištu, a u skladu sa efektima koje želite da postignete i samom strukturom Vašeg eksterijera, počevši od terase, preko staze do osvetljavanja zelenila.

Rasveta terase i stepenica

Terasu na kojoj ćete sedeti u toku toplih večeri sa porodicom i prijateljima trebalo bi da osvetli rasveta čija se jačina može podešavati kako biste prema željama mogli da kontrolišete jačinu svetla.

Jedan od prvih predloga jeste kombinacija bele boje nameštaja i led rasvete u zidovima ili na ivici zidova i plafona, ukoliko je terasa natkrivena ili dleimično pokrivena. Tako možete dodati romantičnu notu čitavom prostoru, istovremeno ostajući u minimalističkim linijama. Ovaj stil je i odlična podloga za mornarske detalje, te se led rasveta može kombinovati sa jednom takvom lampom srednje veličine ili pak takvim detaljima (jastučićima i svećnjacima).

Za kombinaciju tršačnih elemenata nameštaja, u boji drveta, sve popularniju i zastupljeniju, predlog je da led rasveta bude žute boje, kao i da se kombinuje sa vintidž lusterom, takođe od trske, iznad stola. To će dodati pomalo divlju notu čitavom eksterijeru.

Za sam kraj, stepenice koje vode na terasu ili u kuću može dodatno istaći led rasveta postavljena na njihovoj površini ili u pregibima, bela, žuta ili čak u boji, što će posebno osvežiti prostor i dodati mu dinamiku.

Osvetljenje staze

Ako želite da postignete romantične i ujedno prefinjene efekte svog dvorišta, stručnjaci savetuju da se duž ivica čitave staze postavi led rasveta – manje lampe koje će je osvetljavati sa obe strane. Ovo je diskretan, a opet prefinjen način kojim će rasveta dodati elegantnu notu čitavom prostoru.

Druga opcija je da rasveta za staze podrazumeva male reflektore čitavom njenom dužinom. Ipak, reflektori i fenjeri se pre savetuju kao rasveta zelenih površina, a ukoliko se postavljaju duž staze, onda bi ih trebalo izbegavati u zelenilu.

I ovde imajte na umu da je manje više, savetuju dekorateri, te razmišljajte u tim okvirima – ako stazu osvetljava rasveta u vidu manjih reflektora, nemojte ih dodavati zelenilu i obrnuto.

Rasveta za biljke i zelenilo

Zelene površine, cveće, žbunovi, drveće, tuje – šta god od ovoga ili biljaka koje nismo pomenuli imate u dvorištu, važno je da se odlučite na šta ćete baciti akcenat. U tome Vam rasveta veoma lukavo može pomoći.

Tako možete rešiti da posebnim fenjerima osvetlite svoje uspele grmove ruža, ujedno sakrivajući delove gde trava nije sasvim uspela da poraste. Rasveta u vidu većih elemenata podjednako može osvetliti Vaše omiljeno drvo ili pak tuje posađene u jednom nizu, kao posebne delove dvorišta. Isto važi i kada je rasveta za saksijsko cveće u pitanju, koje samo osvetljavanjem dolazi u centar pažnje.

Stoga pažljivo birajte šta ćete vizuelno istaći, i imajte na umu da to mogu biti do tri, odnosno pet elemenata za veća dvorišta, kako ne biste preterali sa rasvetom i ipak izazvali malo romantičnije efekte.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login