Kako da ne brinete zbog selidbe – preseljenje u pet koraka

PORODICA, SAVETI  
Kako da ne brinete zbog selidbe – preseljenje u pet koraka

SJAJNE VESTI SAVETUJU KAKO DA SE NAJEFIKASNIJE PRESELITE

Proces selidbe nikako nije jednostavna stvar. To dobro znaju svi koji su imali prilike da se makar jednom u životu sele. Sve te stvari kojih naizgled nikada nemamo dovoljno najednom prete da nas poplave i izgleda kao da nema kraja pakovanju. Uvek ostaje još ponešto što će nam baš sutra zatrebati i što nismo znali kako da spakujemo

Pored gomile stvari, tu je i gomila odluka koje moramo doneti tokom selidbe. Šta poneti a šta ne, kako preneti stvari, šta prvo uraditi kada dođemo u novi dom… Ako ispoštujete ove korake, sve ćete uraditi brže i efikasnije. I sa malo manje stresa, obećavamo.

1.korak: pripremite se!

Sama priprema za proces selidbe možda je i najteža od svih, jer uključuje pravljenje liste poslova koje morate uraditi i svođenje stvari na što manju gomilu.

To znači ujedno i da je glavna preporuka psihologa, ma koliko to čudno zvučalo, da selidbe treba da započinju odvajanjem od starih ili stvari koje više ne koristite, bilo da je u pitanju garderoba ili stari suvenir sa studentskog putovanja.

Kada malo razmislite, i zvuči logično – pošto ćete nakon selidbe započeti život u novom domu, sve staro i neupotrebljivo i ne treba da vučete za sobom. Zato, neka sve nepotrebno leti napolje ili u Crveni krst!

2.korak: proces pakovanja

Pakovati se morate i tu nema pomoći. Kako bi Vam bilo što lakše da krenete, proces selidbe započnite pakovanjem garderobe koja ne pripada trenutnom godišnjem dobu. Ta garderoba Vam i tako nije pred očima. Zatim nastavite sa pakovanjem svega onoga što Vam u datom momentu ne treba, poput knjiga, zavesa, ukrasa, prekrivača, posteljine i peškira.

Nakon svega ovoga, u procesu selidbe na red dolaze sudovi i ostale kuhinjske potrepštine, a zatim garderoba za trenutnu sezonu. Obavezno na jednu gomilu stavljajte preostale stvari i polako je smanjujte, kako biste bili sigurni da ništa ne zaboravljate.

3.korak: označavanje kutija i neophodne stvari

Na samom kraju pakovanja za selidbe i odvojeno, treba spakovati garderobu i kozmetiku za prva dana u novom domu. Ovo će Vam dobro doći nakon selidbe kada nećete znati od čega da počnete raspakivanje.

Kutije označavajte kako po onome što sadrže, tako i po prostoriji u kojoj su stvari bile smeštene, kako biste ih što lakše rasporedili u svom novom domu.

4.korak: prevoz – agencija za selidbe ili sopstveni

Obe varijante su povoljne, ali zavisi iz kog ugla gledate.

Ako želite da se vreme selidbe završi u toku jednog dana, onda je agencija za selidbe pravi izbor. Istovremeno nećete morati da brinete o prenosu stvari i angažujete pomoć.

Sopstveni prevoz se možda više isplati, ali znajte da ćete kolima sigurno ići nekoliko puta tamo i ovamo, tako da izračunajte koliko to vremena i novca troši – možda isto onoliko para akoliko košta i agencija za selidbe? – pa preispitajte svoje odluke.

5.korak: nakon selidbe u novom domu

Nakon selidbe, odvojte sve stvari tako da prvo pakujete garderobu i posteljinu i peškire u ormane, a zatim se okrenite ukrašavanju doma. Naravno, najpre treba izvaditi ono najneophodnije, ali ako ste ispratili korak broj 3 i spakovali sve potrebno posebno, nećete imati problema.

Nakon selidbe Vas podsećamo da je potrebno i u važnim dokumentima promeniti adresu i naći im specijalno mesto u novom domu, kako biste bili sigurni da Vam je sve nadohvat ruke.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login