Uskoro i „zdrava“ stočna hrana

STOČARSTVO  
Uskoro i „zdrava“ stočna hrana

SJAJNE VESTI & AGROKLUB O ZDRAVOJ STOČNOJ HRANI

Zdrava hrana je najvažniji preduslov za natprosečan kvalitet života i dobro zdravlje. Međutim, ona nije rezervisana samo za ljude. Čini se da će jedan ambiciozan, istraživački projekat o ishrani životinja dokazati da je tvrdnja da si „ono što jedeš“ potpuno tačna.

Naučnici u Belgiji sprovode istraživanje u kojem svinje i živinu hrane eksperimentalnim hranivom od otpada maslinovog ulja. Takođe i mešavinom soje i žitarica. Nije to samo zbog kulinarske prakse, već naučnici žele da provere koliko takav jelovnik utiče na bolje zdravlje životinja i veću produktivnost.

Od otpada do svinjetine

Kvalitetno hranivo dovodi do njegove manje potrošnje po jedinici proizvedenog mesa, kažu mikrobiolozi iz jednog belgijskog univerziteta. Oni su proučavali sve, od životinjskog probavnog do imunološkog sistema. Sve je bilo u redu tokom ishrane specijalnim preparatima koji se dobijaju od otpada.

Otpad prehrambene industrije prvo ide na sušenje kako bi mu se na brz i efikasan način povećala trajnost, a onda on može da uđe u ciklus ishrane životinja. Naučnici su razvili i prototip koji može da suši proizvode poput jogurta ili šargarepe jednostavnim dodavanjem vode i njenim zagrevanjem.

Oko 100 miliona tona hrane se u Evropskoj uniji svake godine baca. Naučnici su imali dovoljno veliki raspon prehrambenih proizvoda da bi saznali koji su najpogodniji kao izvor oligosaharida, peptida ili antioksidanasa neophodnih životinjama za veću produktivnost. Ovom prilikom oni su proizveli katalog od 42 otpadna proizvoda koji se trenutno prave širom Evrope. Oni se nadaju da će hranivo, dobijeno od otpada prehrambene industrije, uskoro postati i komercijalno iskoristivo.

Naučnici u Belgiji sprovode istraživanje u kojem svinje i živinu hrane eksperimentalnim hranivom od otpada maslinovog ulja i mešavinom soje i žitarica. Kako tvrde, oni žele da dokažu da ta hrana poboljšava njihovu produktivnost.

Foto: sciencetechkona.org
Autorka: Ivana Nađ

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login