Belmužijada počinje u petak (VIDEO)

PROMOCIJA SRBIJE, TURIZAM, DOGAĐAJI  
Belmužijada počinje u petak (VIDEO)SJAJNE VESTI & NIŠKE VESTI O BELMUŽIJADI 2016

Ovogodišnja tradicionalna privredno-turistička i kulturna manifestacija Belmužijada okupiće prema rečima narodnog poslanika Milije Miletića preko 100.000 posetilaca. Ona se svake godine održava na Sportskom centru „Pastirište“ od 5. do 7. avgusta. Novina ove godine je Sajam nameštaja koji će biti otvoren u petak.
Više od 40 učesnika boriće se za najbojeg majstora Belmuža. Neobično je i to što će se za ovu titulu boriti i gosti iz Makedonije i Grčke.

„Svi ste dobrodošli u Svrljig na našu 11 po redu Belmužijadu, na kojoj ove godine očekujemo rekordnu posećenost od preko 100. 000 ljudi. Dođite da probate naš belmuž pa da posle 9 meseci povećamo natalitet“ – rekao je na niškoj promociji Belmužijade narodni poslanik Milija Miletić.

Pored takmičenja u spremanju svrljiškog specijaliteta belmuža, kao i u spremanju ostalih tradicionalnih jela i kolača koji će posetioci moći i da probaju i kupe. Održaće se i pastirski višeboj u tradicionalnim sportskim disciplinama. Takođe i izbor za najlepšu pastiricu koji privlači veliku pažnju posetilaca sva 3 dana trajanja manifestacije.

PROGRAM BELMUŽIJADE 2016

U petak 5. avgusta, u 18 sati svečano će biti otvoren Sajam nameštaja koji se prvi put održava u sklopu Belmužijade. Zatim i Sabor gajdaša balkanskih zemalja. Nakon svečanog otvaranja, na stadionu FK Svrljig nastupiće Dragoslav Mihajlović Kanarinac, Jasna Kočijašević i grupa “Medeni mesec”.
Drugog dana „Belmužijade“, uveče nastupiće Dejan Matić.
Trećeg dana, održavaju se sva finala u pastirskom višeboju, spremanju belmuža, domaćih jela i izbor najlepše pastirice za devojke od 17 i više godina.

„Ove godine prvi put izabraćemo i nalepšeg pastira, morali smo i tu kategoriju da uvedemo na zahtev publike“ – kaže za Niške Vesti Jelena Trifunović, predsednica opštine Svrljig.

Ovogodišnju “Belmužijadu” koncertom će 7. avgusta u nedelju zatvoriti Željko Samardžić. Prošle godine „Belmužijadu“ je posetilo više od 60.000 ljudi.

Evo i recepta kako se sprema čuveni BELMUŽ!

U saradnji sa NIŠKE VESTI ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login