Stari nameštaj u novom ruhu

SAVETI  
Stari nameštaj u novom ruhu

SJAJNE VESTI O RESTAURACIJI STAROG NAMEŠTAJA

Stari drveni nameštaj ne mora uvek biti smetnja i stvar za otpad. Uz malo truda možete sebi načiniti odličan detalj u vašem stanu, uz to unikatan. A sve je u zavisnosti od boje za drvo koje izaberete i pa možete dobiti i vrlo moderan nameštaj. Najvažnija stvar koja će osigurati uspeh vašeg poduhvata restauracije je da nabavite boje za drvo vrhunskoh kvaliteta, kao i kvalitetne četkice.

Pre samog početka radova potrebno je i osigurati prostoriju u kojoj će se raditi. Pošto rad sa drvetom podrazumeva mnogo sitne prašine i prskanje boje, osigurajte pod. Osiguraćete ga tako što ćete na njega staviti stari čaršav ili malo jaču plastičnu ceradu. Prostorija tokom čitavog procesa mora biti provetravana. Prvenstveno da isparenja boje za drvo ne bi izazvale neprijatnosti kod onoga ko je u prostoriji. Ujedno, ofarbani nameštaj će se lakše i brže sušiti. Takođe, sitna prašina neće praviti mnogo problema. Međutim, oni sa osetljivijim respiratornim sistemom mogu nositi masku tokom čitavog procesa. Gumene rukavice su takođe dobra ideja, one će štiti ruke od fleka koje boje za drvo mogu ostaviti na rukama.

Prvi korak u obradi drveta

Oni što svakako treba uraditi pre nego što se počne sa bilo kakvim radom na određenom komadu nameštaja je pokriti one delove koje ne želite da farbate, kao i metalne detalje i drške. To možete učiniti lako, pomoću selotejpa ili lepljive trake koja se prodaje u farbarama. Sledeći korak je šmirglanje površina koje ste predvideli za farbanje. Šmirglanjem se skida stari sloj farbe, ali se mogu i ispraviti nepravilnosti na površini drveta. Kada su površine dobro ošmirglane, potrudite se da uklonite svu piljevinu, a potom površine prebrišite suvom, čistom krpom.

Bojenje drvenog nameštaja

Postoji nekoliko načina bojenja drveta, procedura je uglavnom ista, potrebna vam je četkica i boja za drvo u koju želite da ofarbate vaš komad nameštaja, ali od boje za drvo zavisi konačan izgled koji može biti različit. Osnovna razlika je da li želite da postignete prirodan izgled, gde se vide šare na drvetu ili želite da boja na vašem komadu nameštaja bude jedinstvena, bez vidljivih šara. Ova druga varijanta obično se koristi kada se želi postići šik i moderan izgled nekog starinskog komada nameštaja, kao što su kredenac ili stilska komoda. To se dodatno postiže ako se izabere neka jarka ili neuobičajena boja, kao crvena, kraljevsko plava ili pastelna ljubičasta ili rezedo. Za ovu varijantu koriste se akrilne boje za drvo.

U prvom slučaju, ako želite da sačuvate prirodan izgled vašeg drvenog nameštaja, nakon šmirglanja i čišćenja upotrebite četkicu i tako nanesite tanak sloj obične boje za drvo. Potrudite se da boja bude ravnomerno nanesena i pustite da se farbana površina osuši. Ako želite da postignete jaču nijansu, možete premazati drugi sloj pošto se prvi osuši. Tako će Boja za drvo biti trajnija.

Za obe varijante farbanja neophodna je kvalitetna četkica sa koje neće opadati dlake koja će završiti na bojenim površinama. Da se ne bi stvarali mehurići vazduha, postarajte se da četkica bude čista, kao i površina koja se farba, da na njoj nema ostataka piljevine od šmirglanja.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login