U rad puštena deonica motoputa od Kragujevca do Batočine

AUTOPUT  
U rad puštena deonica motoputa od Kragujevca do Batočine

SJAJNE VESTI O OTVARANJU JEDNE OD DEONICA NA PUTU OD KRAGUJEVCA DO BATOČINE

Sjajno je što će svi građani Kragujevca, Batočine i okolnih gradova, naselja i sela, moći da koriste neke od potpuno sređenih delova motoputa. Deonica od Kragujevca do Batočine u dužini od 6 kilometara, u četiri trake puštena je u saobraćaj.

Prethodnih godina završeno je 9 kilometara tog motoputa, a predstoje radovi na još 3,7 kilometara deonice kod Batočine. Kao i još 5 kilometara do povezivanja sa Koridorom 10.

Poznato je da je ova deonica bila pri kraju još pre 3 godine i nije poznato zbog čega se čekalo na otvaranje. Takođe meštani se već žale na kvalitet asfalta na novoj trasi. Nejasno je zbog čega se nova traka krpila kod sela Gradac. Takođe nejasno je i zbog čega se put već deformisao na nekim deonicama.

Kragujevac je veoma davno trebao da dobije autoput do Batočine. Međutim nekoliko raznih Vlade Srbije koje su formiranje poslednjih godina nisu uspele da srede put i puste u pogon. Radovi – deonica po deonicu – su se odužili već nekoliko godina, a put iznosi svega 25 km.

Obzirom da je predviđeno da ovaj put nosi naziv autoput, nešto je zaškripalo tokom godina. Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima ove deonice ne mogu dobiti naziv autoput već motoput.

Šta je autoput?

Autoput je državni put namenjen isključivo za saobraćaj motocikala, putničkih vozila, teretnih vozila i autobusa, sa ili bez priključnih vozila, sa fizički odvojenim kolovoznim trakama za saobraćaj iz suprotnih smerova, sa najmanje dve saobraćajne trake po smeru i jednom zaustavnom trakom za svaki smer, bez ukrštanja u nivou sa drugim putevima i železničkim ili tramvajskim prugama, sa potpunom kontrolom pristupa, na koji se može uključiti ili isključiti samo određenim i posebno izgrađenim javnim putem i kao takav obeležen propisanim saobraćajnim znakom. (Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, član 7. stav 5)

U nadi da ćemo uskoro dobiti završene sve deonice, pa makar se zvale i motoput, SJAJNE VESTI vam žele da imate asfaltirane puteve i naravno bez rupa i prepreka na putu.



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login