Umesto šećerne repe odlučio da seje peršun

POLJOPRIVREDA  
Umesto šećerne repe odlučio da seje peršun

SJAJNE VESTI & AGROKLUB

Iako je prošle godine šećerna repa bila u samom vrhu po isplativosti ratarskih kultura, Zoltan Muči, iz Gornjeg Brega, nedaleko od Sente, repu je odlučio da zemeni peršunom lišćarom koji, takođe, ima dobru cenu.

Zoltan je ove godine, prvi put, posejao peršun na 37 hektara, ali uz primenu najsavremenije tehnologije, jer kako i sam kaže, ako želite da imate vrhunski rezultat morate da ispoštujete sve što struka preporučuje u gajenju bilo koje kulture, pa se zato na zaštiti i prihrani nikad ne štedi. Čitava površina se navodnjava, a peršun kroz sistem kap po kap dobija i prihranu. Sam sistem je ukopan u zemlju i sve je kompjuterski regulisano. Na parcelama gde je odrađena subirigacija samo se smenjuju kulture, a dobar prinos opravdava visoka početna ulaganja.

Peršun

Peršun (lat. Petroselinum crispum), dvogodišnja biljka prijatnog mirisa iz fam. štitonoša (Apiaceae, Umbelliferae); gaji se u vrtovima kao biljka za začin, a raste i kao divlja. Upotrebljava se plod, koren i listovi. Peršun pojačava apetit i povoljno utiče na rad bubrega; peršunovo ulje deluje povoljno kod grčeva.

Kako je ovaj proizvođač došao na ideju da gaji peršun, kome ga prodaje, po kojoj ceni, kao i koliko je zadovoljan tom kulturom saznajte u video prilogu:

Autor:

Vertigo production
Laze Nančića 2, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66
e-mail: vertigons@gmail.com , web: www.poljoprivrednaemisija.com

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak-intervju je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login