Košarkaši Srbije pobedili Hrvatsku i plasirali se u polufinale OI u RIU

KOŠARKA  
Košarkaši Srbije pobedili Hrvatsku i plasirali se u polufinale OI u RIU

SJAJNE VESTI – RIO 2016 – KOŠARKAŠI SRBIJE POBEDILI HRVATSKU

Sjajna košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je velikog rivala ekipu Hrvatske. Naši momci su ovom pobedom došli u polufinale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. U veoma neizvesnoj utakmici puleni Aleksandra Saše Đorđevića bili su bolji u više segmenata. Sa ukupnim rezultatom 86:83 (20:19, 12:19, 34:14, 20:29) prošli su u borbu za finale ovog turnira.

Ovo je bio deveti međusobni susret srpskih i hrvatskih košarkaša i osma pobeda našeg tima. Hrvatska je zabeležila samo jednu pobedu u prijateljskoj utakmici.

Utakmica je, kao i u skoro svim prethodnim mečevima, bia neizvestna i dramatična do poslednje sekunde. Poslednjih 30 sekundi igralo se duže od pet minuta, pošto je viđena serija slobodnih bacanja, a junak je u finišu bio Nikola Jokić, koji je pogodio poslednje četiri penala i tako sprečio Hrvate da naprave preokret.

Definitivno je treća četvrtina bila ta koja je napravila „posao“. Sjajni Bogdan Bogdanović je prosto „zatrpao“ koš Hrvatske i u tih deset minuta naša selekcija je postigla više poena nego u prvom poluvremenu. Zahvaljujući tome, u poslednju četvrtinu smo ušli sa 14 koševa prednosti, ali smo na kraju ipak bili primorani da grčevito branimo vođstvo.

Statistika

Srbija: Bogdanović 18, Raduljica 12, Jokić 12, Marković 12, Teodosić 9, Jović 9, Mačvan 8, Kalinić 6, Simonović, Nedović, Birčević, Štimac.

Hrvatska: Bogdanović 28, Hezonja 16, Bilan 10, Simon 8, Šarić 7, Planinić 6, Babić 4, Ukić 4, Krušlin, Stipčević, Šakić, Arapović.

IZJAVE

Trener Aleksandar Saša Đorđević:

„Ovo je dobar rezultat, ali nemojte da mislite da smo mi zadovoljni i da ćemo da stanemo ovde. Mislim da imamo i pravo i obavezu i ambiciju i želju da se borimo za finale.
Ovo nije obična utakmica jer utakmice između Srbije i Hrvatske nikada nisu obične i uvek su nešto više od plasmana u polufinale nekog takmičenja. Moj zadatak je bio najteži, da smirim glave i strasti i da ih jednostavno vratim u košarku. To smo uspeli da uradimo u poluvremenu.
Jako nervozno smo otvorili utakmicu, bez razloga jer utakmica se ne dobija u prvih pet minuta. Posle toga smo krenuli da igramo prepoznatljivu košarku. Mislim da smo se spustili u stav, zaratili odbranom. Oni su izuzetno iskusna i pametna ekipa. Odigrali su jako dobar turnir.“

Nikola Jokić:

„U neizvesnim utakmicama bacanja se uvek šutiraju pod nekim pritiskom, bilo je treme kod prvog, ali kad sam to pogodio sve ostalo je išlo lakše. Protiv njih uvek igramo ovakve utakmice i u Kordobi je bilo tako, ali dobro je što smo mi vodili. Mislim da je zakucavanje Raduljice podiglo ekipu, kao i nameran faul Šarića i trojka Bogdanovića sa njihove klupe.
Australija nas je već dobila, ali 15 razlike nije pravi odnos snaga. Borili smo se 37/38 minuta, ali polufinale sigurno neće biti tako, „pobićemo” se za finale.“

Bogdan Bogdanović:

„Krivo mi je što nisam završio ovako dobru utakmicu, ali srećom imam saigrače koji to mogu da završe na izvanredan način. Preuzeo sam odgovornost, ali ja igram uvek da pobedi ekipa, ako treba neka trojka, neki koš daću. Igra se na obe strane.
Australija je igrala ozbiljno u grupi, prošetali su se i kroz četvrtfinale. Teško je nekoga dobiti dva puta na turniru, nadam se da ćemo da odigramo mnogo bolje i kvalitetnije.”

Polufinale je na programu u petak od 20.30 sati. Srbija će igrati protiv selekcije Australije, dok se u drugom polufinalu sastaju Španija – SAD.

BRAVO ORLOVI!
SAMO NAPRED!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login