Fasete za savršen osmeh: sva pitanja i odgovori

MEDICINA, SAVETI  
Fasete za savršen osmeh: sva pitanja i odgovori

SJAJNE VESTI O FASETAMA

Odlazak kod zubara više ne mora da bude bauk i „pod moranje“ samo onda kada nam se pokvari zub. Dokaz za to su sve popularnije estetske stomatološke intervencije. One značajno mogu pormeniti naš izgled i uticati da se osećamo poletno, mlado i lepo, poput holivudskih glumaca.

U takvim intervencijama svakako prednjači lasersko izbeljivanje zuba i drugi načini posvetljivanja boje zuba. Ali šta se dešava kada je zube potrebno posvetliti za nekoliko nijansi ili u potpunosti promeniti njihov oblik? Upravo u tom trenutku, na scenu stupaju fasete. One su sve popularnije rešenje za sve, ali baš sve probleme koje nam izgled zuba može stvoriti.

Šta su fasete i koji sve tipovi postoje?

Fasete su ljuspice koje se aplikuju sa prednje strane prednjih zuba i u potpunosti prikrivaju sve mane i nedostatke koje zubi mogu imati. Kako postoje kompozitne i porculanske fasete, to postoje i razlike kako u materijalu od kojih su napravljene. Takođe i u načinu i vremenu postavljanja, ceni i preporukama.

Naime, kompozitne fasete rade se od kompozitnih materijala i završavaju se u toku samo jedne stomatološke seanse. Ona traje od jednog do četiri sata. Ove fasete značajno su jeftinije od porculanskih, koje se dakako izrađuju od porcelana.

Porcelanske fasete ujedno su i dugotrajnije, ali je za njihovo postavljanje potrebno i do nekoliko odlazaka zubaru. Iako se češće dešava da se posle određenog vremena kompozitne fasete oštete, njih je moguće lako popraviti, za razliku od porcelanskih.

Kakav efekat daju fasete?

I jedne i druge fasete imaju potpuno prirodan efekat. Ostavljaju prirodan izgled zuba i ne deluju veštački poput zuba koji nisu pravi. Takođe, i jedne i druge fasete veoma uspešno menjaju boju zuba i do nekoliko nijansi. Ujedno popunjavaju praznine u zubnoj gleđi ukoliko pacijent od istih pati. Ovo nije moguće izvesti sa laserskim izbeljivanjem zuba, te se neretko dešava da stomatolozi pre preporuče fasete nego izbeljivanje ukoliko pacijent ima problema sa zubnom gleđi.

Takođe, fasete i jednog i drugog tipa veoma su uspešne u popunjavanju praznina između zuba. Bilo da je u pitanju praznina između orednjih zuba ili generalno razmaknuti zubi. Isto važi i za oblik – kako se fasete postavljaju na prednju stranu zuba, to se i oblik zuba može veoma uspešno promeniti, bilo da pacijent pati zbog oštrih u+i9li zuba nepravilnih oblika. Isto tako, fasete su najčešće i jedino rešenje prilikom oštećenja zuba spoljašnjim faktorima, bilo da je u pitanju polomljen ili okrnjen zub, koji se u tom slučaju ne mora u celini promeniti.

Zašto se odlučiti za fasete?

Za fasete se pre svega treba odlučiti u slučajevima kada je najveći problem oblik ili/i veličina zuba, jer one uspešno mogu prekriti površinu zuba tako da svi nedostaci postanu nevidljivi. Takođe, za fasete se treba odlučiti i onda kada se izbeljivanjem zuba ne mogu postići željeni rezultati, odnosno kada treba posvetliti zube u mnogo nijansi. Bilo da se rešite za kompozitne ili porcelanske fasete, stomatolozi uglavnom savetuju ovu intervenciju za sve one koji bi da poboljšaju svoj osmeh i učine ga savršenim, kako bi brzo i lako rešili sve sitne i krupne nedostatke.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login