Šljiva dobro rodila u Vranju i okolini (VIDEO)

VOĆARSTVO  
Šljiva dobro rodila u Vranju i okolini (VIDEO)

SJAJNE VESTI O RODU ŠLJIVA

Kraj avgusta i početak septembra je vreme kada voćari, koji gaje šljivu, imaju pune ruke posla. Slavko Veličković, iz sela Katun, nedaleko od Vranja, berbu polako privodi kraju a kako kaže, ova godina je izuzetno dobra kada je reč o prinosu, ali i o kvalitetu. To mnogo govori uzimajući u obzir da je Veličković već „veteran“ u voćarstvu. Njegov voćnjak podignut je pre 15-ak godina kao dopuna, tada već postojećoj, povrtarskoj proizvodnji. Slavkov zasad se prostire na površini negde oko pola hektara.

Voćnjake zaliva vodom iz cisterne

Iako stručnjaci preporučuju da proizvođači u svoje zasade obavezno uvedu sistem za zalivanje, ovi voćnjaci moraju da opstaju oslanjajući se isključivo na kišu i povremeno zalivanje vodom iz cisterne.

Ovogodišnji prinos po stablu 60-70 kg

Bilo pomoću merdevina ili bez njih, Slavko i njegova supruga berbu privode kraju skupljajući poslednje plodove koji su promakli beračima. Godina je bila rodna, a prema Veličkovićevim rečina prinos je iznosio oko 60-70 kg po stablu. U odnosu na prošlu godinu sada je šljiva mnogo više rodila i što je vrlo bitno puna je šećera, a kvalitet je zadovoljavajući.

Veleprodajna cena šljive 20 dinara, maloprodajna 40 din/kg

Sve što ne ostavi za sopstvenu upotrebu Slavko uspe i da proda. Deo robe plasira se na pijaci po maloprodajnim cenama, dok se deo prosleđuje otkupljivačima. Ove godine naš domaćin je na veliko predao 16 tona šljive, po ceni 20 din/kg kojom, prema sopstvenom priznanju, ne može biti zadovoljan. Maloprodajna cena ovog voća na pijaci iznosi 40 din/kg, a interesovanja kupaca ima.
Otkupljivači bi mogli da ponude višu cenu
Bez obzira na to Veličković smatra da bi otkupljivači trebali da daju nešto veću cenu za kilogram šljive kako bi i proizvođači mogli nešto da zarade. O prinosima, isplativosti proizvodnje, ali i o izazovima s kojima se suočavaju voćari u Vranju i okolini saznajte više u video prilogu:

Vertigo production
Laze Nančića 2, Novi Sad, Srbija
tel: +381 21 300 82 66
e-mail: vertigons@gmail.com , web: www.poljoprivrednaemisija.com

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login