Vikend na Zlatiboru: uživanje za pamćenje

TURIZAM  
Vikend na Zlatiboru: uživanje za pamćenje

SJAJEN VESTI – O VIKENDU NA ZLATIBORU

Bilo da rešite da se zaustavite na ovoj planini u odlasku ili povratku sa mora, bilo da odvajate vikend specijalno za odmor, ono što je sigurno – nikada nećete zaboraviti Zlatibor. Apartmani, hoteli i ostali smeštaj dostupni su i udobni, a provod je – zagarantovan.

Šta obići na Zlatiboru?

I dva dana su dovoljna za uživanje na ovoj planini. Ali sigurni smo da ćete poželeti još provedenog vremena ovde i da ćete joj se stalno vraćati.

Za početak, obavezno morate prošetati oko jezera i opustite se u mirisima prirode. Ako želite da uživate na vodi, obavezno iznajmite pedalinu. A ako želite da se okupate, otiđite na neki od zlatiborskih otvorenih ili zatvorenih bazena.

Šetnja po urbanom delu grada, odnosno centru, takođe će Vam prijati, a ne zaboravite ni da svratite do pijace da kupite suvenire za najdraže.

Ono što ističemo kao posebno važno jeste šetnja do Spomenika na jednom od zlatiborskih vrhova. Iznad njega se susreću morska i planinska vazdušna struja, sa kog ćete istovremeno uživati u prelepom pogledu i imati prilike da udišete perfektno čist vazduh.

Sve o zlatiborskoj hrani

Možda ne treba posebno napominjati, ali zlatiborska hrana je prirodna, zdrava i veoma, veoma ukusna. Nakon što Vam šetnje probude apetit, možete birati izmađu zlatiborskih suhomesnatih specijaliteta, kajmaka i sira. Ili pak komplet lepinje, čuvene u ovom kraju, ili da probate sve zajedno, zašto da ne?

Na Zlatiboru obavezno treba probati i ribu (pastmrku) i jagnjetinu. Kao posebne poslatice izdvajamo džemove, slatka i domaće sokove, koje će sve sladokusce posebno očarati.

Ako ste ipak fan brze hrane, različite ponude naći ćete u centru Zlatibora, ali Vam ipak savetujemo da probate makar jedno jelo autentičke zlatiborske kuhinje, jer ćete se u nju neminovno zaljubiti.

Kakav smeštaj odabrati: hoteli ili apartmani Zlatibor?

Šta god da rešite, nećete pogrešiti, ali je preporuka da pre apartmani Zlatibor postanu Vaš izbor, pre svega zbog udobnosti i privatnosti, a zatim i zato što možete sebi priuštiti jutarnje rituale poput spremanja doručka i ispijanja kafe sa pogledom na zelenilo.

Apartmani Zlatibor su, sem toga, i jeftiniji, i pružaju Vam mogućnost potpunog raspolaganja vremenom, umesto hotela koji Vas obrocima vezuju za određenu satnicu.

Ako ipak rešite da ostanete duže…

Na prvom mestu, odlazak na susednu planinu Taru, koja će Vas takođe oduševiti svojom netaknutom prirodom. Za ljubitelje ribe tu su restorani u Mačkatu, koji spremaju sveže ulovljenu pastrmku iz ribnjaka.

Oni koji vole muzeje – a i oni koji ih retko posećuju – biće oduševljeni Sirogojnom, muzejem na otvorenom. On prikazuje stare kuće ovog kraja i domaću radinost. Tu ne propustite da probate heljdine pogačice sa domaćim kiselim mlekom.

Naravno, blizini Višegrada i Andrićgrada, te Drvengrada i vožnja Šarganskom osmicom, neće ostaviti ravnodušnim čak ni one koji ne vole turističke atrakcije, pre svega zbog zaiste impresivne autentičnosti ovih mesta, savršene hrane i zanimljivog sadržaja.

SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login