Dunja – raste slobodno a ne traži mnogo

VOĆARSTVO  
Dunja – raste slobodno a ne traži mnogo

SJAJNE VESTI & AGROKLUB – DUNJE

Oblikovane pored zida ili ograde, voćke zauzimaju srazmerno malo prostora. Raširite li im grane vodoravno, dobićete stablo u obliku palme, dok lepezasto širenje iz glavne grane rezultira lepezom. Vrlo niski oblik kordonca, ili stabla s jednom stabljikom, odlično izgleda uz staze. Većinu stabala moraćete da orezujete svake godine da ne izgube oblik.

Uštedite vreme kod orezivanja

Ukoliko ne želite ovu voćku da orezujete svake godine i imate malo prostora za njeno gajenje, posadite stabla proizvedena na patuljastoj podlozi. Stabla na podlozi M27 će porasti do visine od 1,8 m metara, dok će stabla na podlozi M9 narasti do 2,4 metra.

Ako imate veliki travnjak ili livadu, kupite stablašicu ili polustablašicu visokog stabla (1,2-1,5 metra). Pustite ih da rastu slobodno i orezujte pomalo, ali redovno – svake 2-3 godine i to zimi. To je jedina metoda za stabla dunja jer njima treba samo povremeno slabo orezivanje. Dunja je prekrasno, skromno stablo koje se često koristi kao podloga za kruške. Nudi blagu senku. Proizvodi čarobne cvetove i aromatične plodove nalik na jabuke od kojih se priprema kompot.

Prekrasni cvetovi znače bogat rod

Gde su nestali cvetovi? Najčešći razlog zbog kojeg stablo nije procvetalo je preterano orezivanje. Ako želite da drvo cveta i stvara plodove, zaboravite makaze. Ako baš morate da orezujete voćke, budite umereni i na svakoj mladoj grani ostavite bar šest pupoljaka. Budući da se orezuju samo povremeno, dunje retko pate od tog problema. Međutim, postoji i drugi, prirodan razlog zašto drvo ne stvara cvatove – možda je premlado. Voćkama stablašicama i polustablašicama ponekad treba i 10 godina da daju prve plodove, ali patuljastim stablašicama trebaju samo 2-3 godine.

Korenju dodajte đubrivo

Ako đubrivo samo raširite oko baze stabala, većina hraniva će ostati koncentrisana na površini zemljišta, a samo mali deo će brzo biti apsorbovan. Da bi se to izbeglo,ispod krošnje na jednakim razmacima napravite nekoliko jama dubokih 20 cm. U svaku ubacite šaku đubriva i dobro je zalijte.

Sprečite lomljenje grana zbog težine plodova

U godinama obilnog roda jabuke, kruške i dunje mogu otežati od mnoštva plodova. Ako se to dogodi, neke od nosećih grana mogle bi da se slome od težine. Sprečite savijanje i pucanje grana tako što ćete ih oprezno podići i nasloniti na račvaste podupirače zabodene u zemlju.

Preventivno prskanje dunja

Dunje su u vlažnim uslovima sklone gljivičnim oboljenjima, zbog kojih listovi i plodovi mogu prerano da otpadnu. Stabla dunja zato preventivno poprskajte bordovskom čorbom – mešavinom bakar-sulfata i gašenog kreča – neposredno pre cvetanja i još jednom odmah nakon cvetanja.

Pupoljci otkrivaju kako će drvo rasti tokom nadolazeće sezone, a određuju i najbolji način orezivanja. Vegetativni pupoljak je najjednostavniji, blago zašiljen i pomalo natečen. Pojavljuje se u lisnom pazušcu na ovogodišnjim granama. Sledeće godine stvara listove ili nove grane. Rodni pupoljak je stožastog oblika i veći je od vegetativnog iz kojeg nastaje. Njemu je potrebno još oko godinu dana da postane cvetni pupoljak, osim ako zbog iznenadnog talasa biljnog soka ne proizvede granu.

Cvetni pupoljak je poslednja faza u razvoju vegetativnog pupa. Srazmerno velik, okrugli pupoljak koji proizvodi grupu cvetova koja će kasnije u godini stvoriti plod. Bočni izdanak je kratka i tanka grana. Većina na vrhu ima pup ili rodni izdanak koji će dati plodove. Rodni pupoljak je mesnata oteklina koja se oblikuje na mestu gde je plod bio pričvršćen za stabljiku. On će dati još plodova. Dunje se orezuju samo povremeno i štedljivo.

Skladištenje voća – dunje se ne konzumiraju u sirovom stanju

Berite u najboljem trenutku. Pravo vreme za berbu plodova je nakon što prvih nekoliko zrelih jabuka ili krušaka padne s grana, ne računajući prerano otpale zbog napada gusenica. Voće je zrelo kada ga možete otkinuti nežnim okretanjem. Dunje su zrele kad im opahuljastu površinu možete lako obrisati rukom.

Berač voća je korisna sprava. On olakšava branje jabuka, krušaka i dunja na najvišim granama stabla. Sastoji se od platnene ili plastične vreće koja se postavi na vrh 3-4 metra duge drške. Oko ivice vreće nalaze se savitljivi zupci koji hvataju stabljike i kad ih nežno povuku plod upadne u vreću. Jabuke i kruške treba brati pažljivo da se plodovi ne bi oštetili, jer takvi neće biti dobri za skladištenje. Budući da se ne jedu sirove, dunje se ne moraju skladištiti pažljivo kao jabuke i kruške. Upotrebite ih brzo nakon berbe za pripremu džemova i marmelada.

Tradicionalno jesenje čišćenje

Kad listovi sa stabla jabuke, kruške ili dunje počnu da opadaju sa grana, kosilicom prođite ispod drveća i pokošenu travu ostavite na zemlji između stabala. Usitnjenim lišćem počastićete gliste i ono će ubrzo nestati pod zemljom. To je savršen način kojim se možete rešiti bakterijske krastavosti, bolesti koja uzrokuje ružne mrlje na plodovima i listovima, a smanjićete zarazu koja se može javiti sledeće godine.

Foto: bigstockphoto.com, Mihail_P
Autor: Renata Dragović

U saradnji sa AGROKLUBOM ovaj članak je prenesen u celosti bez izmene.

SJAJNO!



Jedan odgovor na temu "Dunja – raste slobodno a ne traži mnogo"

  1. Pingback: Dunja - izvrsna za prevenciju i lečenje bolesti - Sjajne Vesti

Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login