Paraolimpijske igre od 07. do 18. septembra

ATLETIKA, OSTALI SPORTOVI  
Paraolimpijske igre od 07. do 18. septembra

SJAJNE VESTI – RIO 2016

Paraolimpijske igre se održavaju od 07. do 18. septembra. Srpsku delegaciju u Rio de Žaneiru predstavlja 16 članova, ali treba istaći da su svi odabrani i svi su kandidati za osvajanje medalja. Ove igre se emituju u 154 države, za 30 odsto više zemalja u odnosu na London 2012. godine (115 država). Kreirana je multi-platforma za svoje korisnike, pa će Paraolimpijske igre biti praćene pre svega putem strima, a potom i raznih aplikacija kao i društvenih mreža. Naravno, televizija će i dalje biti najzastupljeniji medij.

„Sasvim sigurno ovo će biti rekordno gledane Paraolimpijske igre. Očekujemo kumulativnu gledanost od 3,8 milijardi gledalaca.
Medijski interes za Igre je sjajan, a tehničke mogućnosti nam omogućuju da možemo dopreti do svakog kutka sveta. Okupili smo najveću grupu emitera, te tako rastemo u svim delovima sveta“ – izjavila je komercijalna direktorika IPC-a Aleksis Šefer.

NAŠI PARAOLIMPIJCI U RIU – ATELETIKA

Željko Dimitrijević – Apsolutni favorit za zlatnu medalju. Bacač čunja drži svetski rekorder, osvajač najsjajnih odličja sa svih minulih prvenstava.

Miloš Mitić – Treći na svetu u bacanju čunjeva, veoma dobra forma, a njegovi rezultati na treninzima rastu iz dana u dan.

Nebojša Đurić – Bacanje kugle, visoko kotiran atletičar, očekuje se medalja

Miloš Zarić – Bacanje kugle, takođe u formi i očekuje se visok plasman

Nemanja Dimitrijević – Veoma dobar u bacanju koplja. Očekuje rezultato između 63 i 65 metara, što bi trebalo biti dovoljno za neku od medalja.

Saška Sokolov je mlada bacačica koplja, nema imperativ, ima solidan rezultat koji, ako ponovi, u finalu može da joj obeća visok plasman.

Petar Milenković – Prvi srpski paraolipijac u dizanju tereta. On je trenutno u odličnoj formi pa se očekuje dobar plasman – jedno od prva tri mesta. Niže uspehe na evropskim i svetskim prvenstvima u bodibildingu, uspesi u poweliftingu i u atletici u disciplini bacanja kugle.

NAŠI PARAOLIMPIJCI U RIU – STONI TENIS

Borislava Perić-Ranković – Učestvuje u stonom tenisu, a na svetskoj rang listi je druga. Nesporno je da će biti u borbi za medalju. Učestvovala je u Penkingu i Londonu i tada je u ekipnoj konkurenciji osvajala četvrta mesta.

Nada Matić – Trenutno je četvrta na svetskoj rang listi i pretenduje na osvajanje neke od medalja. Zajedno sa Borislavom u ekipnoj konkurenciji na prethodne dve olimpijade osvojila je dva četvrta mesta.

Mitar Palikuća – Poziv za reprezentaciju odmah je opravdao ostvarujući brojne uspehe na međunarodnim turnirima u stonom tenisu. Naročito osvojivši zlatnu medalju na EP u Splitu 2011. godine, u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji. Potom osvaja medalje i na narednim evropskim i svetskim prvenstvima.

Goran Perlić – Osvaja brojne medalje, uključujući bronzu na EP u Italiji 2013. godine.

NAŠI PARAOLIMPIJCI U RIU – STRELJAŠTVO

Dragan Ristić – Apsolutni svetski rekorder. Dragan se aktivno bavi streljaštvom od 2008, a već 2009. debituje na svetskom takmičenju u Bodrumu u seniorskoj kategoriji. Srbija očekuje takoreći sigurnu medalju.

Laslo Šuranji – Najpre počinje da se bavi rekreativno, ali vrlo brzo treninzi postaju sve ozbiljniji i Laslo 2005. postaje reprezentativac Srbije. Tokom bavljenja ovim sportom Laslo dobija brojna priznanja i obara rekorde.

Živko Papaz – Prevashodno je bio zainteresovan za košarku, on se 2005. godine odlučuje za streljaštvo. Na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. ušao je u finale u dve discipline zauzevši 6. i 7. mesto, a učešćem na Svetskom kupu u Osijeku 2005. obezbedio je vizu za Rio

Rastko Jokić – Na turnirima postiže značajne rezultate među kojima je i titula evropskog šampiona u disciplini pištolja slobodnog izbora na 50m.

Zdravko Savanović – Njegova disciplina je vazdušna puška ležeći stav R5, a član je srpske reprezentacije od 2007. Zdravko je i trener.

Na otvaranjju igara bilo je oko 6000 hiljada takmičara iz 160 zemalja, a među njima i Srbija. Cilj naše reprezentacije je da nadmaši uspeh iz Londona kada su naši sportisti sa invaliditetom osvojili pet odličja.

Naši paraolimpijci su dobili svoju nezvaničnu himnu – uradila beogradska hip-hop grupa THCF:

Na sajtu www.paralympic.org možete pratiti oko 15 kanala, a planirano je emitovanje više od 600 sati programa.

BRAVO! SAMO HRABRO!
SJAJNO!



Morate se ulogovati da bi postavili komentar Login