Mitar Palikuća osvojio prvu medalju za Srbiju na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru

NAGRADE, OSTALI SPORTOVI  
Mitar Palikuća osvojio prvu medalju za Srbiju na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru

SJAJNE VESTI – PARAOLIMPIJSKE IGRE RIO 2016

Mitar Palikuća je doneo prvu medalju za Srbiji na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Naš stonoteniser je osvojio bronzanu medalju u „klasi 5“, u kojoj se takmiče sportisti koji nastupaju u invalidskim kolicima. On je savladao Norvežanina Tomija Urhauga sa 3:1, po setovima bilo je 4:11, 14:12, 11:6 i 11:9.
Ovaj meč za Palikuću je počeo loše, ubedljivo je izgubio prvi set sa 4:11. Potom je podigao nivo igre i drugi set je dobio u neizvesnoj završnici. Ovo je bio i prelomni trenutak ovog meča. Urhaugu je imao set loptu ali je naš paraolimpijac preokrenuo i dobio drugi set. Treći set je odigrao odlično i ubedljivo finiširao sa 11:6. U četvrtoj deonici meča imao je veliku prednost koju je uspeo da ispusti ali se vratio i posao završio za 34 minuta. Palikuća je vodio sa sjajnih 5:2, ali je morao da stiže zaostatak od 6:8. Na kraju je iskoristio prvu meč loptu i tako doneo Srbiji prvu bronzu. U meču za zlatnu medalju Kinez Kao Ningning je pobedio Nemca Valentina Bausa sa 3:0.

Ovom pobedom Palikuća je doneo prvu medalja za Srbiju, a očekuje se još sjajnih odličja. Još nekoliko medalja su praktično obezbeđene, ali se čeka samo ishod – da li će biti zlatnog ili srebrnog sjaja.

Prošle godine u Danskoj, na Evropskom šampionatu, Mitar i Tomi su igrali polufinale, gde je naš stonoteniser bio bolji:

Ko je Mitar Palikuća?

Mitar Palikuća rođen je 1974. godine u Šapcu, a stonim tenisom počeo je da se bavi 2005. Nakon učešća na nekoliko turnira u Srbiji, počinje aktivnije da se bavi ovim sportom i tri puta osvaja titulu prvaka države.
Poziv za reprezentaciju odmah je opravdao ostvarujući brojne uspehe na međunarodnim turnirima, a naročito osvojivši zlatnu medalju na EP u Splitu 2011. godine, u pojedinačnoj i u ekipnoj konkurenciji, a potom osvaja medalje i na narednim evropskim i svetskim prvenstvima.
Kaže da mu stoni tenis pomaže da živi punim plućima i dostojno reprezentuje našu zemlju gde god se nalazio.

BRAVO!
SJAJNO!